Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ryska rubeln rasar

Foto: AFP

Fallande oljepriser sätter spår i värdet av den ryska valutan rubeln. På en månad har den fallit med nästan 20 procent mot den amerikanska dollarn.

Den ryska ekonomin utsätts för stora påfrestningar och den enskilt viktigaste orsaken är det fallande oljepriset.

För bara ett par år sedan räknade det ryska finansdepartementet med ett oljepris runt 100 dollar per fat, när den satte sin budget. För budgeten 2016 har departementet räknat med ett pris på 50 dollar.

Även det tycks vara väl optimistiskt – för närvarande ligger priset under 28 dollar.

Den ryske finansministern Anton Siluanov varnade dessutom i en intervju med rysk tv strax innan årsskiftet för att 2016 blir ett svårt år för ryssarna. Nedskärningar är att vänta– och det kan bli än värre.

– De senaste bedömningarna visar att priserna på våra största exportvaror kan bli lägre än prognoserna, sade Siluanov i intervjun, enligt nyhetsbyrån TT.

Två tredjedelar av Rysslands export och närmare hälften av statens inkomster, kommer från olja och gas. Visserligen har Ryssland en stor valutareserv, men den dräneras med det låga oljepriset. Rysslands krigföring i Syrien tynger också ekonomin.

Allt detta sätter även rubeln under press. På en månad har den fallit med 18,5 procent mot dollarn och med 12 procent sedan årsskiftet.

– Det finns en tydlig koppling mellan oljepriset och rubelns växelkurs. Det såg vi exempel på under slutet av 2014, säger Andreas Johnson, makroanalytiker på storbanken SEB

– Men vi har nått nya rekordsvaga nivåer, svagare än då, tillägger han.

Utvecklingen för rubeln är därför inte överraskande, utan något SEB har räknat med, även om det har gått snabbare och varit kraftigare än vad banken förväntat sig.

Andreas Johnson tror också att de ryska myndigheterna har låtit rubeln falla utan att intervenera. En fallande växelkurs motverkar i viss mån oljeprisfallet. Det minskande oljepriset märks inte lika mycket mått i dollar.

– Det är en skyddskudde, förklarar Johnson den låga kursen på rubeln.

Men ett fallande värde på rubeln innebär att importpriserna stiger, vilket i sig bidrar till den redan höga inflationen. Den har den ryska centralbanken försökt dämpa.

– Förväntningarna har också varit att inflationen ska fortsätta att dämpas, men det går nog i en långsammare takt nu, spår Johnson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.