Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ryssland drar i nödbromsen

Rysslands president Vladimir Putin och premiärminister Dimitrij Medvedev.
Rysslands president Vladimir Putin och premiärminister Dimitrij Medvedev. Foto: DMITRY ASTAKHOV/AFP

Rysslands premiärminister Dimitrij Medvedev har begärt in åtstramningsförslag från sina ministrar. Han hänvisar till oljeprisets dramatiska fall, som skapat akuta budgetproblem.

– Vi måste anpassa budgetens utgiftssida, för att det ska stämma med väntade inkomster, säger Medvedev på ett regeringssammanträde.

Den ryska statsbudgeten för 2015, med ett kalkylerat underskott på 3 procent av BNP, bygger på ett oljepris på 50 dollar per fat. Men Rysslands finansminister Anton Siluanov har redan flaggat för att det nu vore rimligare att räkna med ett oljepris på 40 dollar per fat i snitt under året.

I fredagens handel har oljepriset fallit till 29:72 dollar per fat, den lägsta nivån på tolv år. Det innebär ett ras på 20 procent sedan årsskiftet och med 74 procent sedan sommaren 2014.

Den ryska rubeln faller i sällskap med ryska aktier och ryska obligationer i skuggan av oljeprisets fall. Moskvabörsens RTS-index, som speglar aktiernas dollarvärde, rasar med nästan 6 procent.

Rubeln faller samtidigt 2 procent till nästan 78 rubel per dollar, en ny bottennivå. Och många bedömare tror att valutaraset kan fortsätta.

– Vi räknar med en nivå på omkring 80 rubel per dollar, säger en rysk valutaanalytiker till Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.