Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ryssland kastas ut ur G8

Nederländernas utrikesminister Mark Rutte välkomnar Carl Bildt till Haag.
Nederländernas utrikesminister Mark Rutte välkomnar Carl Bildt till Haag. Foto: Freek van den Bergh/AFP

Ryssland kastas ut ur den mäktiga G8-gruppen. I stället återuppstår G7 med ett möte i Bryssel i juni. ”Det är en mycket stark signal”, säger utrikesminister Carl Bildt.

Sedan 1998 har Ryssland ingått i den mäktiga G8-gruppen. Men efter annekteringen av Krim stängs Ryssland ute från samlingen.

När ledarna för USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Kanada, Italien och Japan träffades på måndagskvällen i den nederländska premiärministernas representationsbyggnad Cathuis beslutade de att G7 ska återuppstå. I stället för att som planerat ses i ryska OS-orten Sotji i juni möts G7-länderna vid samma tidpunkt i Bryssel.

Förändringen är en direkt följd av Rysslands annektering av Krim-halvön, skriver G7-länderna i den ”Haag-deklaration” som spreds på måndagskvällen.

Att G7 sammankallas på nytt, även formellt, betyder att G8 i praktiken upplöses och att Ryssland utesluts.

– Det innebär att de initierar ett G7-samarbete och att Ryssland inte är med i detta. Det är en mycket stark signal, säger Carl Bildt som också är på plats i Haag.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov försökte på måndagskvällen spela ner betydelsen av att Ryssland kastas ur G8.

– Om våra västerländska partner tror att det här formatet är överspelat så behöver vi inte klamra oss fast vid det, sade han på en pressträff en kort stund innan beskedet kom.

Sergej Lavrov hade också ett kort möte med Ukrainas utrikesminister Andrij Desjtjytsia. Mötet var det första sedan regimskiftet i Ukraina för en månad sedan och annekteringen av Krim.

– Vi är öppna för dialog med den ryska regeringen, säger Andrij Desjtytsia som dock påpekar att landet inte är beredda att släppa Krim.

På en pressbriefing på måndagskvällen där DN deltog sade Ukrainas utrikesminister att han är klart oroad över risken att krisen ska eskalera och pekar på att Ryssland drar ihop trupper öster om Ukraina.

– Risken för en militär upptrappning är hög om man beaktar underrättelseuppgifterna om att ett stort antal ryska trupper finns vid Ukrainas östra gräns, säger han.

Carl Bildt delar den oro som Ukrainas utrikesminister beskriver.

– Vi vet inte riktigt hur långt Ryssland är beredda att gå. Vi har varnat för de olika truppkoncentrationer som finns och det sägs saker från rysk sida som är klart oroväckande. Vi har signaler om att de sänder in folk i Ukraina för att försöka orsaka störningar, säger han.

– Jag tror att vi bara befinner oss i början av det här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.