Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ryssland ska sälja mer gas till Kina

Ryske presidenten Vladimir Putin i samtal med journalister efter undertecknandet i Shanghai på onsdagen av naturgasavtalet med Kina.
Ryske presidenten Vladimir Putin i samtal med journalister efter undertecknandet i Shanghai på onsdagen av naturgasavtalet med Kina. Foto: Alexej Drusjinin / Ria Novosti, AP

Ryssland och Kina har tecknat ett jättelikt 30-årigt avtal om gasleveranser. Det är en seger för Rysslands president Vladimir Putin, som därmed gör sig något mindre beroende av gasexport till Europa.

Undertecknandet skedde efter ett tvådagarsbesök av Vladimir Putin i Kina, där han bland annat mötte Kinas president Xi Jinping. Kontraktet är värt cirka 400 miljarder dollar, motsvarande 2.600 miljarder kronor.

Ryssland har blivit allt mer isolerat internationellt i och med landets annektering av Krimhalvön. Kina brukar rösta som Ryssland i FN:s säkerhetsråd, men har varit tveksamt till att öppet stödja Moskvas agerande när det gäller Ukraina. Ett gemensamt uttalande från de båda presidenterna som gjordes i samband med Putins besök gav dock Ryssland visst stöd. Presidenterna efterfrågar en nedtrappning av spänningarna i Ukraina samt ”fredliga, politiska vägar” till att lösa problemen. Samtidigt refererar de till krisen i Ukraina som ”inhemsk”.

Det gasavtal som nu har undertecknats innebär att Ryssland minskar sitt beroende av Europa, som i dag är den största importören av rysk gas. En nyckelfråga som gjort att förhandlingarna dragit ut på tiden är priset på gasen, men där vill inte Gazprom ge några detaljer.

Mer gas kan minska Kinas smog

• Det nya gasavtalet innebär att Ryssland ska förse Kina med 38 miljoner kubikmeter gas per år och har tecknats mellan ryska Gazprom och kinesiska China National Petroleum Corp. Det beräknas vara värt cirka 400 miljarder dollar och löper över 30 år.
• Kinas gaskonsumtion väntas mer än fördubblas mellan åren 2014 och 2020. Ökad användning av naturgas är ett sätt för Kina att minska sin förorenande koleldning och därmed även få bukt med smogen som ligger tjock över Kinas storstäder. I vintras nådde smogen hälsofarliga nivåer, och då minskades koleldningen vilket ledde till akut gasbrist.
• Gazprom hade hoppats få ett pris som ligger i nivå med gasexporten till Europa, men vill inte säga vad det slutgiltiga priset landade på. Den ryska energijätten ska förutom att leverera gas även bland annat utveckla gasfält samt bygga pipelines och bearbetningsanläggningar. (TT-Reuters)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.