Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ryssland stämmer Ukraina

Ryssland kommer att stämma Ukraina inom kort, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax med hänvisning till den ryska finansministern Anton Siluanov.

– Före utgången av januari, säger han enligt byrån i samband med en konferens i Moskva.

Stämningen är en följd av att den ukrainska staten inte betalat tillbaka ett ryskt obligationslån på 3 miljarder dollar som löpte ut i december.

Den rättsliga prövningen av Ukrainas inställda betalning kommer att göras i en brittisk domstol, i enlighet med obligationsavtalet.

Lånet gavs av Vladimir Putins regering i december 2013 sedan Ukrainas dåvarande regering, med president Viktor Janukovytj, avbrutit förhandlingarna om ett avtal med EU.

Janukovytj flydde från Ukraina efter den så kallade Majdan-revolten i februari 2014, som följdes av att Ryssland annekterade Krim och ryssvänliga separatister i östra Ukraina inledde ett inbördeskrig som krävt tusentals dödsoffer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.