Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-22 05:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ryssland-stoppar-el-till-finland-gasstopp-kan-sta-pa-tur/

EKONOMI

Ryssland stoppar el till Finland – gasstopp kan stå på tur

Finlands premiärminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö ställde sig bakom en skyndsam finländsk Natoansökan tidigare i veckan.
Finlands premiärminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö ställde sig bakom en skyndsam finländsk Natoansökan tidigare i veckan. Foto: Franck Robichon/AFP

Ett ryskt bolag stoppar exporten av el till Finland. Finländska politiker ska ha varnats för att även rysk gas kan stoppas, enligt uppgifter till tidningen Iltalehti. Det handlar om hämndaktioner efter veckans Natobesked, enligt råvaruanalytiker Christian Kopfer.

Elförsörjningen i Finland är inte hotad av stoppet, uppger det finska stamnätsföretaget Fingrid i ett pressmeddelande. Elleveransen bryts 01.00 natten till lördag.

”Den import som saknas kan ersättas genom import av mer el från Sverige och delvis också genom finska produktionen”, säger Reima Päivinen, ansvarig direktör för Fingrids driftverksamhet, i pressmeddelandet.

RAO Nordic Oy, som är ett ryskt dotterbolag till Inter RAO, motiverar stoppet med svårigheter att få betalt. Omkring 10 procent av Finlands elförbrukning importeras från Ryssland.

Det finns uppgifter om att även rysk gas kan stoppas. Enligt Iltalehti ska finländska politiker fått en varning om att Ryssland kan komma att sluta exportera naturgas till Finland.

– Ryssland vill ställa till med så mycket elände som det bara går för europeiska länder och hittar på en rad hämndaktioner. Nu handlar det om att Finland är på väg in i Nato, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

Putins pressekreterare Dmitrij Peskov har dementerat tidningens uppgifter och kallat det ”ytterligare en medialögn”. Det ryska energibolaget Gazprom har redan stoppat gasen till Polen och Bulgarien, med hänvisning till att företaget vill ha betalt i ryska rubel. Samtidigt är Ryssland väldigt beroende av gashandeln.

– De försöker göra det på ett sådant sätt som skadar dem själva så lite som möjligt. Annars hade de stängt av gasen mot Tyskland. Så det är ett bondeoffer, där man känner att det här kan man offra utan att förlora hela spelet, säger Christian Kopfer och tillägger:

– Man kan nog räkna med att ett gasstopp skulle skada Finland mer än Ryssland.

Finland är beredd att hantera situationen om Ryssland stryper gasen, sade regeringen krisberedskapskommitté på fredagen, enligt Reuters.

Ryssland kommer troligen att rikta ”hämndaktioner” även mot Sverige – om den svenska regeringen beslutar att ställa sig bakom en Natoansökan på söndag. Men det svenska beroendet av Ryssland är mindre än det finska, vad det gäller råvaror.

– Det är väldigt begränsat dess bättre. Så råvarumässigt är det ingenting att oroa sig över, säger Christian Kopfer.

Läs mer:

Finlands president: ”Jag kommer att ringa Putin”

Svenska säkerhetspolitiska analysen pekar mot medlemskap

Ämnen i artikeln

Ryssland
Finland
Nato
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt