Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ryssland-vill-diskutera-svalbard-med-norge-besvarande-hinder-for-vara-naringar/

Ekonomi

Ryssland vill diskutera Svalbard med Norge: Besvärande hinder för våra näringar

Bild 1 av 2 Gruvorten Barentsburg, den ryska bosättningen på Svalbard, består mest av anläggningar för kolbrytningen i området. En växande turism under senare tid har dock inneburit ett visst uppsving för gruvorten i Arktis.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
Bild 2 av 2 Svalbard beräknas ha cirka 2.700 invånare. Antalet isbjörnar uppges vara något fler, cirka 3.000.
Foto: Roie Galitz/Polaris

Ryssland har i dagarna vänt sig till Norge med begäran om överläggningar mellan länderna om det som Moskva ser som besvärande begränsningar för den ryska verksamheten på Svalbard. Norsk suveränitet gäller för ögruppen i Arktis, men Spetsbergtraktaten från 1920 ger en rad länder rätt att bedriva näringsverksamhet på Svalbard.

Utöver Norge är det numer endast Ryssland som utnyttjar denna möjlighet. Kolbrytning i sovjetrysk/rysk regi i bosättningen Barentsburg har pågått i närmare 90 år. Under senare decennier har ryssarna även satsat en del på turism, inspirerade av den framgångsrika turistnäring som norska intressen bedriver med Longyearbyen som centrum, det norska samhälle som är Svalbards administrativa nav.

Ryske utrikesministern Sergej Lavrov har i ett uttalande, kopplat till 100-årsdagen den 9 februari av Spetsbergtraktatens upprättande, framfört en önskan om att med Norge få gå igenom förutsättningarna för verksamhet på öarna.

Lavrov vänder sig direkt till Norges utrikesminister Ina Eriksen Søreide och beklagar de regleringar som det norska styret infört till skydd för miljön, bland annat begränsningar för helikoptertrafik och inrättande av nya naturreservat på land, rapporterar norska mediebolaget NRK.

Den norska nyordningen betraktas av Ryssland som hinder för den ryska näringsverksamheten på Svalbard. Lavrov tar också upp att den utökade fiskevärnszon runt ögruppen som Norge upprättade 1977 aldrig erkänts av Moskva (fler länder än Ryssland har kritiserat denna zon).

Norge har tagit emot det ryska uttalandet, och saken behandlas nu av utrikesdepartementet.

– De synpunkter som uttrycks i det ryska brevet är regelbundet återkommande och väl kända för norska myndigheter. All verksamhet på Svalbard måste ske inom ramen för vad som anges i norska lagar och förordningar, säger Audun Halvorsen, statssekreterare vid departementet, till NRK.