Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Rysslands ekonomi krymper

En shoppinggata i centrala Moskva förra måndagen.
En shoppinggata i centrala Moskva förra måndagen. Foto: Ivan Sekretarev/AP

Rysslands bruttonationalprodukt (BNP) föll med 3,7 procent i fjol, enligt preliminära beräkningar från landets statistikbyrå Rosstat.

Det var något mindre än väntat, men rubeln faller ändå.

Analytiker hade räknat med en nedgång på 3,8 procent i snitt, rapporterar Financial Times.

Detaljhandeln i landet föll enligt årssiffror med 10 procent i fjol, medan kapitalinvesteringarna föll med 8 procent. Även industriproduktionen föll, ned med 3,4 procent 2015 jämfört med året före.

Federal statistik från Ryssland visar samtidigt att arbetslösheten i landet låg på 5,8 procent i december, oförändrat jämfört med månaden före. Antalet arbetslösa personer hade i december lyft till 4,4 miljoner, upp med 432.000 jämfört med december 2014.

Samtidigt pressade landets höga inflation ned reallönerna i december med 10 procent jämfört med ett år tidigare. Det var en större nedgång än väntat och den 14:e månaden i rad med lägre reallöner.

Den ryska rubeln, hårt pressad av ett fallande oljepris, pressas nedåt till drygt 79 rubel per dollar efter statistiken. I förra veckan noterades en ny historisk bottennivå för rubeln, när en dollar som mest kostade nästan 86 rubel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.