Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

S-minister öppnar för kvotering av vab-dagar

22:47. Rakt på sak med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) öppnar för en kvotering av dagarna för vård av sjukt barn (vab) i ”Rakt på sak” i DN-tv. Men statsminister Stefan Löfven slår sin egen minister på fingrarna. ”En kvotering kommer inte på fråga”, säger han.

Strax före lunch på fredagen visade Annika Strandhäll sin frustration i DN:s tv-studio över att kvinnor tar ut 90 procent av föräldraförsäkringen för barn under två år, 75 procent av all föräldraledighet och 65 procent av vab-dagarna.

– Man kan fundera på om man ska ha någon form av fördelning även av vab-dagar, säger hon i programmet.

I januari tillsattes hon en utredning som ska se över hela föräldraförsäkringen som funnits sedan 1974. I översynen ingår vab-dagarna som enligt ministern är en förklaring till att kvinnor under de tidiga föräldraåren halkar efter män i löner och karriär.

Foto: Lars LindqvistStefan Löfven. Foto: Lars Lindqvist

– Vi är inte där i de detaljerna ännu, men vi behöver också stimulera så att det inte blir så att man kan förvänta sig att kvinnan tar den största delen av frånvaron under de första tio åren, säger Annika Strandhäll.

Men statsminister Stefan Löfven (S) gav sin minister bakläxa. Från EU-toppmötet i Bryssel gjorde han ett uttalande till TT där han tillbakavisade sin egen minister:

– Jag förstår ministerns frustration över det ojämställda vab:andet, det finns goda skäl att försöka förändra detta men en kvotering kommer inte på fråga eftersom det inkräktar för mycket i människor vardag, säger Stefan Löfven.

I ”Rakt på sak” markerar Annika Strandhäll också tydligt att hon tycker att det är fel att arbetsgivare ska kunna tvinga arbetstagare att avsluta en fast anställning vid 67 års ålder.

– Det där tycker jag är en sådan fullständigt absurd variant, måste jag vara ärlig att säga. Stora delar av svenska folket lever längre och har friska år. Man måste faktiskt kunna värdesätta den kompetens som den äldre arbetskraften har och också se vilket värde den kan ha på arbetsplatsen även under längre tid. Vi behöver en större flexibilitet för när det ska vara möjligt att gå i pension, säger Annika Strandhäll.

Foto: Nicklas ThegerströmAnnika Strandhäll. Foto: Nicklas Thegerström

Men man ska som arbetsgivare inte kunna säga till en 67-åring att nu får du inte vara kvar här längre?

– Nej, jag tycker inte det.

Det kan dock dröja flera åt innan förslaget blir verklighet. Den tidigare socialministern Göran Hägglund (KD) och Göran Johnsson, tidigare ordförande för Metall, har fått i uppdrag att föra samtal med fack och arbetsgivare om hur pensionsåldern ska kunna höjas med två år. De ska i september lämna sin rapport till pensionsgruppen där de borgerliga partierna också ingår.

– Exakt om vi hinner komma med ett förslag innan mandatperioden går ut kan jag inte lova. Men vi ska komma längre, säger hon.

Se mer. Fler avsnitt av ”Rakt på sak”
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.