Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

S sågar jobbpolitiken

Tommy Waidelich.
Tommy Waidelich. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Regeringen saknar helt en politik för att matcha arbetslösa med lediga jobb, och det kan hota hela den starka tillväxten, menar Socialdemokraternas nyutnämnda ekonomiska talesperson Tommy Waidelich.

I stort går Sveriges ekonomi bra, konstaterar Tommy Waidelich efter att ha hört finansminister Anders Borg bolla med vårbudgetens starka siffror. Men han lyfter fram ett allvarligt problem som regeringen inte adresserar: missmatchningen på arbetsmarknaden, att de arbetslösa inte tillräckligt väl matchas med de jobb som finns.

– Vi har flera hundratusen arbetslösa, samtidigt som sju av tio företag uppger att de har arbetskraftsbrist. Det riskerar att hämma vår ekonomiska tillväxt, säger Waidelich till DN.se.

Han menar att man ganska snabbt skulle kunna vidta åtgärder för att komma till rätta med problemet. Inte minst för tekniska yrken skulle man kunna sätta in mer kvalificerad yrkesutbildning. I stället har regeringen dragit ner på yrkesutbildningen inom arbetsmarknadsprogrammen, framhåller Waidelich.

– Men vi kommer också att få brist på folk i vården inom tre fyra år, till exempel undersköterskor, och då måste man börja utbilda folk redan i dag.

– Det saknas en strategi för att komma till rätta med missmatchningen.

Regeringen tror själv att arbetslösheten kommer att fortsätta att sjunka och bedömer att den når ner till fem procent om ett par år, en nivå Sverige inte upplevt sedan 1990. Men Waidelich är skeptisk.

– Vi tycker inte att vi ska vara nöjda ens med fem procents arbetslöshet, vi ska ha full sysselsättning. Men frågan är om vi kommer ner dit, för missmatchningen riskerar att hämma hela tillväxten.

Socialdemokraterna menar att det är oansvarigt att som regeringen fortsätta att sänka skatter när det finns stora behov i samhället att tillgodose.

– Vi har ju ett växande reformutrymme. Men Borg aviserar bara nya skattesänkningar. Han har ingen efterkrispolitik, menar Tommy Waidelich.

S vill snarare satsa pengarna på offentliga investeringar för framtida behov.

– Det handlar om sådant som att få tågen att fungera bättre för att göra det lättare att pendla till jobb och att bygga om Sverige klimatsmart.

– Sedan får vi se vilket utrymme det finns för ytterligare insatser. Vi ser inte behov av vare sig kraftiga skattehöjningar eller kraftiga skattesänkningar, säger Tommy Waidelich.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.