Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

S sviker ett vallöfte

Med beskedet att rot-avdraget ska försämras gör regeringen precis det man lovade före valet att inte göra.

– Många väljare kommer därför att uppfatta det som att Stefan Löfven nu sviker ett vallöfte, säger socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld.

Före valet var beskedet från Socialdemokraterna tydligt. Rot-avdraget skulle inte förändras.

– Vi har sagt att vi behåller rotavdragen, vi ändrar inte på dem. Sedan kan man på sikt fundera på att till exempel miljöanpassa dem men där har vi inte något konkret förslag, sade S-ledaren Stefan Löfven till TT i november 2013.

Nu kommer beskedet att rot-avdraget ska sänkas från 50 till 30 procent. Därmed öppnar man dörren för angrepp från oppositionen.

– Inför valrörelsen var Stefan Löfven mycket tydlig med att rot-avdragen skulle behållas och inte förändras. Allianspartierna får här en möjlighet att utpeka regeringen som löftessvikare och som opålitlig, säger Ulf Bjereld till TT.

Samtidigt tror han inte att det behöver påverka förtroendet för politiker.

– Vi vet från tidigare forskning att svenska politiker i allmänhet håller sina vallöften och att svenska folkets förtroende för sina valda politiker ur ett internationellt perspektiv är relativt högt, säger han.

– Som en enskild händelse tror jag därför inte att sänkningen av rot-avdragen påverkar förtroendet. Men om detta inte blir en enskild händelse utan följs av fler liknande exempel så kan det påverka förtroendet negativt, säger Ulf Bjereld.

Hans kollega Jonas Hinnfors delar uppfattningen att enstaka avsteg från löften inte behöver få några långtgående följder. Däremot kan en försämring av rot-avdraget underlätta andra försämringar.

– Förändringar eller försämringar av rut-avdraget kan eventuellt bli lite lättare om även rot justeras, säger Hinnfors, som tror att S på kort sikt kan hamna i besvärliga diskussioner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.