Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 12:39 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/s-vill-hoja-skatter-med-fem-miljarder/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

S vill höja skatter med fem miljarder

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Christine Olsson/TT

Socialdemokraterna vill höja skatter med fem miljarder – något som ska finansiera deras vallöfte om höjda pensioner. 

Det är tänkt att banker och kapitalägare ska stå för notan, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

– Jag tror att bankerna kommer att tycka att det är bra att bidra mer till landets alla pensionärer, säger hon till DN. 

VAL 2018

Den största delen av de fem miljarderna är tänkt att finansieras genom en bankskatt. Detta skulle gälla alla banker som har verksamhet i Sverige oavsett var de har sitt huvudkontor. 

Finansminister Andersson kan i nuläget inte specificera hur den skatten kan komma att se ut. 

Du tror inte att det finns en risk att bankerna flyr utomlands istället? 

– Nej, det här ska ju gälla alla som har verksamhet i Sverige, säger Andersson. 

De fem miljarderna som S hoppas få in på sina skatteförslag ska användas till att finansiera deras vallöfte om höjda pensioner. 

Vad tror du att bankerna kommer att tycka om det? 

– Jag tror att bankerna kommer att tycka att dte är bra att bidra till alla landets pensionärer, som har arbetat hela livet för att bygga upp det samhälle som vi är så stolta över. 

Men svenska Bankföreningen tycker att förslaget är så diffust formulerat att det i nuläget inte går att ta ställning till. 

– Det är svårt att kommentera ett förslag om bank- och finansskatt som vi inte får se. Dessutom har regeringen redan dragit tillbaka två liknande förslag som visade sig vara något av ett hafsverk. Förslagen saknade legitimitet, slog hårt mot sysselsättning och var olagliga i förhållande till EU-rätten, skriver vd:n Hans Lindberg i ett mejl. 

Förutom bankskatten föreslår Socialdemokraterna en höjd kapitalinkomstskatt. Hur mycket högre den ska bli är i nuläget oklart och något som finansministern kan tänka sig att diskutera över blockgränserna. 

– Till exempel finns 3400 personer i Sverige som har en årsinkomst på över 10 miljoner där det mesta är kapitalinkomster. Vi vill att människor som är mångmiljonärer ska bidra mer till landets pansionärer. Från mångmiljonärer – till pensionärer, säger Magdalena Andersson. 

Men personer som privatsparar för sin pension, hur kommer det att påverka dem? 

– Nej, nej, nej, inte alls. Det här handlar om personer som har hundra tusenstals kronor i kapitalinkomst. Vanliga småsparare ska inte påverkas, säger Andersson. 

Läs mer: S vill höja pensionen med upp till 600 kronor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.