Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

S vill skärpa krav på välfärdsbolag

Riskkapitalbolagen är olämpliga som ägare av välfärdsföretag. Det anser Socialdemokraterna som nu vill skärpa kraven på alla bolag som verkar inom vård, skola och omsorg. Även Anders Borg öppnar för nya regler.

DN:s granskning av välfärdsföretagen väcker starka reaktioner. Uppgifterna om att de största välfärdskoncernerna betalar småsummor i bolagsskatt får den politiska oppositionen att ställa nya krav på att bolagen måste styras av hårdare regleringar.

– Det här visar att det råder rena vilda västern inom välfärdssektorn. Det är oacceptabelt att våra skattepengar som ska gå till äldre och sjuka istället hamnar någon annanstans, säger Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.

Socialdemokraterna vill införa hårdare krav på långsiktigt ägande inom välfärdssektorn. Det skulle försvåra för riskkapitalbolagen att driva välfärdsverksamhet eftersom dessa bolag brukar ha en begränsad investeringshorisont, vanligtvis med mål att sälja sina innehav efter ungefär fem år.

– Riskkapitalformen lämpar sig inte för den här verksamheten, säger Magdalena Andersson till DN.

S vill inte förbjuda privata företag att driva välfärdsbolag men vill att kraven på både öppenhet och kvalitet ska bli tydligare. Det innebär bland annat att bolagens ekonomiska redovisning ska göras öppnare och lättare att granska samt att det ska införas minimikrav på bemanning.

Magdalena Andersson tycker samtidigt att det är stötande att bolag vars verksamhet finansieras av skattepengar är så ovilliga att betala bolagsskatt.

– De som befinner sig inom välfärdssektorn har absolut ett särskilt ansvar när det gäller inställningen till att betala skatt, säger hon.

Även finansminister Anders Borg är kritisk välfärdskoncernernas skattebetalningar. I en skriftlig kommentar säger han:

"Den som bedriver verksamhet i Sverige ska också vara beredd att betala skatt här. Som Skatteverket påtalar i DN ser vi att de nya, tuffare regler som införts har effekt. Vi har dock från början varit tydliga med att de regler som nu gäller var en dellösning, och att Företagsskattekommittén har i uppdrag att föreslå hur man kan ta ett ännu bredare grepp kring problemet. Kommittén kommer med sitt betänkande i närtid och vi får återkomma utifrån det."

Anders Borg fortsätter med att sätta ned foten mot de olika typerna av räntesnurror som flera de riskkapitaldrivna koncernerna har använt sig av för att slippa skatt:

"Den typen av skattedrivna upplägg som det rapporteras om i media i dag ska motverkas."

Folkpartiets ekonomiskpolitiske talesman Carl B Hamilton är förvånad över den låga skatt som välfärdsbolagen betalar.

– Jag tycker som Ingemar Hansson att det är anmärkningsvärt. Jag tycker att Skatteverket borde göra en bedömning av hur det är möjligt. Det är viktigt att vi politiker får reda på hur den mekanism ser ut som gör det möjligt för bolagen att betala så anmärkningsvärt litet i skatt, så att vi får ett underlag för att avgöra om vi behöver agera, säger Hamilton till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.