Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 01:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/s-vill-starka-klimatforskningen-i-eu-motkraft-mot-hogerpopulismen/

Ekonomi

S vill stärka klimatforskningen i EU: Motkraft mot högerpopulismen

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Foto: Jessica Gow/TT

Socialdemokraterna vill att minst en tredjedel av pengarna i EU:s forskningsbudget ska gå till klimatforskning. För att göra det vill man minska jordbruksbudgeten.

– EU behöver lägga forskningspengar på rätt saker, och inte pumpa in dem till projekt som marknaden inte tror på, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. 

Rätta artikel
EU-valet 2019

Artikeln har tillfogats en rättelse.

Fram till Europaparlamentsvalet den 26 maj kommer Socialdemokraterna att presentera olika förslag som utgör valmanifest. På tisdagen meddelades att man vill se en förstärkning av forskningen inom EU. 

 – För att klara en rättvis klimatomställning är det viktigt att vi stärker möjligheterna att bedriva högkvalitativ och viktig forskning, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. 

När Storbritannien lämnar EU uppstår ett stort hål i EU:s budget. Men Socialdemokraterna vill inte höja Sveriges medlemsavgift. 

– Vi vill ha en återhållsam budget med ökade anslag till forskningen. Minst en tredjedel av forskningspengarna ska gå till klimatomställning, säger europaparlamentariker Jytte Guteland (S).

Jytte Guteland är Socialdemokraternas tredje toppnamn i Europarlamentsvalet. Foto: Anna Karolina Eriksson/TT

För att uppnå detta vill Socialdemokraterna minska budgeten för jordbruk. I dag går ungefär 40 procent av EU:s budget till jordbruk. 

– Detta är något vi vill och kommer behöva reformera under nästa mandatperiod, säger Jytte Guteland. 

Flera högerpopulistiska partier väntas gå kraftigt framåt i Europaparlamentsvalet. Matilda Ernkrans framhåller vikten av att satsa ytterligare på forskningen. 

– Många av dessa partier förnekar klimatförändringarna. En stärkt forskning inom EU är därför en motkraft mot högerpopulismen, säger hon.

Exempel på forskning som S vill ska prioriteras i EU rör minskning av koldioxidutsläpp i städer, rena och plastfria hav, hållbara batterier och förnybar energi. 

Jytte Guteland tror att möjligheterna att få igenom en ökning av EU:s forskningsbudget är goda. 

– Det finns ett momentum i klimatfrågan nu. Jag tycker mig märka av ett annat tryck i klimatförhandlingarna, säger hon och fortsätter:

– När det gäller att få med sig andra länder i bland annat Central- och Östeuropa så behöver vi visa att även de behöver ställa om. Det krävs morötter i form av forskningsstöd och sociala och regionala fonder. Det är viktigt att omställningen inte slå mot vanliga löntagare. 

Läs även: Det har bönderna tjänat på i EU 

Rättelse: I en tidigare version av artikeln förekom en felaktig uppgift om Socialdemokraternas inställning till höjd medlemsavgift till EU.