Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 05:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-andrar-microsoft-ordbehandlingsprogrammet-word/

Ekonomi

Så ändrar Microsoft ordbehandlingsprogrammet Word

Microsofts vd Satya Nadella. Foto: AP

Världens vanligaste ordbehandlingsprogram, Word, ska med artificiell intelligens höja nivån på användarnas skrivande. Det skriver Fast Company.

Rätta artikel

Uppfinningen, som Microsoft kallar ”Ideas in Word”, ska införas i en kommande testversion av programmet. Bland annat ska Word kunna uttyda förkortningar och ge information om hur lång tid det tar för en läsare att komma igenom en text.

Programmet ska också markera ord och fraser som låter okänsliga eller stötande och föreslå ändringar. Om användaren till exempel skriver ordet ”riksdagsman” kan Word föreslå en ändring till ”riksdagsledamot”, medan uttrycket ”handikapp” kan ge motförslaget ”funktionsvariation”.

Words granskning av i hur hög grad en text är inkluderande för olika befolkningsgrupper ska enligt planerna kombineras med granskningar av faktorer som tydlighet, koncishet och ”känsliga geopolitiska termer”.

I arbetet med att ta fram Words nya innehållskontroll har Microsoft anlitat ett team av språkvetare och andra experter, som skapat långa listor med vanliga språkliga klumpigheter och tillhörande förslag på förbättringar. Bland datan som den artificiella intelligensen tränas på finns även nätuppslagsverket Wikipedias sidor.

Microsoft uppger att en försmak på ”Ideas in Word” ska finnas ute i juni.

Även andra IT-jättar använder AI för att underlätta för vanliga skribenter. I november rapporterade Reuters att Google i sitt nya skrivstöd för eposttjänsten Gmail bland annat undviker könsbundna personliga pronomen, för att minska risken att tekniken föreslår fel kön och därmed förolämpar användaren eller mottagaren.