Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så blev Poskodlotteriet välgörenhetens vinnare

Så blev Postkodlotteriet vinnare
 på välgörenhet. Här är berättelsen
 om hur en värmländsk entreprenör
 blev hela Sveriges lotterikung och byggde
 en miljardindustri med nära band till 
toppolitiker som Margot Wallström,
 Tony Blair och Bill Clinton.

En sommarnatt år 1989 vaknade den långe, smale holländaren Boudewijn Poelmann plötsligt.

– Nu vet jag hur vi ska göra det, sa han till sin sovande hustru.

Han hade kommit på hur han skulle kunna samla in pengar till välgörenhetsorganisationer.

Året därpå startade han ett lotteri i Nederländerna som byggde på postkoder. Koderna är en uppdelning av postnummer i mindre grupper eller grannskap. I Sverige består de av postnumret plus två bokstäver.

Lotteriet gav bort pengar till ideella ändamål. Men det var också en kassako för ägaren, det holländska bolaget Novamedia, eftersom en del av lotteriets omsättning gick dit.

Boudewijn Poelmann och de övriga ägarna i Novamedia ville gärna expandera utomlands. Sverige var en attraktiv marknad med givmilda medborgare. Problemet var att lotterier var reglerade av Lotteriinspektionen. Bara ideella föreningar fick tillstånd att anordna dem – inte vinstdrivande företag.

När Bingolottos grundare Gert Eklund hösten 2001 ringde Poelmann och erbjöd honom att köpa lotteriet tackade holländaren ja.

Bingolotto gav överskottet till ideella föreningar. Men den som ägde lotteriet kunde tjäna pengar på själva tv-produktionen. De företag som fick visa upp sina prylar som vinster i tv fick helt enkelt betala för att vara med.

Nu var Poelmann inne i det svenska lotterisystemet. Han tog kontakt med svenska politiker för att bereda väg för ett svenskt postkodlotteri.

Novamedia ansökte om att få starta Postkodlotteriet i Sverige, via två ideella föreningar som Boudewijn Poelmann låtit sätta upp, Svenska Postkodföreningen och Svenska Postkodstiftelsen.

Till posten som ordförande i Svenska Postkodföreningen rekryterade Poelmann förra statsrådet Ingela Thalén (S). Att ta sig igenom nålsögat till en av Sveriges hårdast reglerade marknader är svårt. För att klara det krävs statligt godkännande. Då är det inte fel att ha tunga politiker med sig.

Men i mars 2004 gav Lotteriinspektionen, under generaldirektör Lena Jönsson, idén kalla handen. Inspektionen vände sig bland annat emot att Novamedia hade fri tillgång till lotteriets intäktskonto och det avgörande inflytandet över hur överskottet skulle för-
delas.

Men Poelmann gav sig inte. Han lät skriva om avtalen. Samtidigt bytte Lotteriinspektionen generaldirektör till Hases Per Sjöblom. Och mitt i sommaren 2004, den 7 juli, fick föreningen ett grundtillstånd att anordna lotterier. En inträdesbiljett till den skyddade marknaden som var guld värd för den som visste hur en slipsten skulle dras.

···

Sommaren 2005 installerade sig Niclas Kjellström-Matseke i en städskrubb i en lägenhet på Torstenssonsgatan på Östermalm i Stockholm. Han hade tackat ja till att bli lotteriföreståndare på Postkodföreningen.

Niclas Kjellström-Matseke hade växt upp i Karlstad och hans tillvaro hade genomsyrats av politik och samhällsfrågor. Hans farfar hade varit med och grundat anti-apartheidrörelsen ANC i Sydafrika och många släktingar var politiskt aktiva. Även efter att hans sydafrikanska far och värmländska mor hade skilt sig höll han kontakten med släktingarna på Afrikas sydspets.

Niclas Kjellström-Matseke hade utbildat sig till ekonom och gjort karriär i näringslivet innan han satte sig under en naken glödlampa i skrubben. Medan sommarvärmen gjorde lägenheten obehagligt varm tog planen allt fastare form.

Den 1 september började Svenska Postkodlotteriet sälja sina lotter genom massiv marknadsföring. På stortavlor och utomhuspelare, på bussar och direkt hem i svenska folkets brevlådor.

Startkapitalet kom främst från Novamedia i Nederländerna, som bidrog med 255 miljoner kronor för att etablera verksamheten i Sverige.

Efter ett halvår bytte Kjellström-Matseke från den ideella sidan i föreningen till den kommersiella inom servicebolaget, alltså det bolag som ordnar lotterierna. Därmed blev han också högavlönad vd eftersom servicebolaget hade lukrativa löner. Löneläget betydde också att han kunde locka duktiga medarbetare.

På Svenska Postkodlotteriets hemsida stod det att all vinst gick till välgörenhet. Vad den innersta kretsen talade tyst om var att Novamedia fick procent på omsättningen och att vinstens storlek, alltså den del som går till välgörenhet, berodde på hur mycket pengar servicebolaget gjorde av med, på till exempel höga löner.

Hur stor andel Novamedia får beror på regelverket i de länder lotteriet finns. I Sverige går 4,08 procent till Novamedia, i Nederländerna 2 procent och i Storbritannien 5 procent.

I fjol omsatte Novamedias fem lotterier, varav Svenska Postkodlotteriet är ett, 12,5 miljarder kronor. Mindre än hälften, 5,4 miljarder kronor, gick till välgörenhet. Novamedia kammade hem 355 miljoner kronor.

Samtidigt utgjorde kostnaderna för det svenska servicebolaget drygt en fjärdedel, nästan 1 miljard kronor, av omsättningen för Svenska Postkodlotteriet som låg på 3,5 miljarder.

Niclas Kjellström-Matseke såg till att anordna galor där stora pengar delades ut till välgörenhet. Även annars lyckades han fylla lokaler med prominenta gäster. Eftersom hans ord vägde tungt när det gällde vilka organisationer som skulle få pengar från lotteriet hade han inte svårt att locka folk.

Han har synts med personer som kronprinsessan Victoria, skådespelaren Sean Penn, den sydafrikanska ärkebiskopen Desmond Tutu samt politiker som Bill Clinton, Tony Blair, Gro Harlem Brundtland och Fredrik Reinfeldt (M).

···

Samma år som Niclas Kjellström-Matseke drog i gång det svenska lotteriet fick Boudewijn Poelmann kontakt med Bill Clinton.

En tidigare generalsekreterare för Världsnaturfonden fick Boudewijn Poelmann intresserad av Bill Clintons välgörenhetsstiftelse, Clinton Foundation. Snart lyckades Poelmann och det holländska lotteriets välgörenhetschef få till ett möte med den före detta presidenten.

Våren 2006 började det holländska lotteriet stödja stiftelsen och Bill Clinton blev en av lotteriets så kallade ambassadörer. I en film på Novamedias hemsida sa Bill Clinton:

– Lotteriet är det bästa jag någonsin har sett. Det involverar vanliga människor i välgörenhetsarbete.

Bill Clinton är en så kallad goodwill-ambassadör och får inte betalt för det, medan lotteriets svenska ambassadörer och vinstutdelare – som Rickard Sjöberg, Magdalena Graaf och Putte Nelsson – får ersättning.

I slutet av år 2007 började den svenska Postkodstiftelsen skänka pengar till Clintons stiftelse. Postkodstiftelsen ger endast pengar till specifika projekt och hugade måste ansöka för varje nytt projekt. De som däremot är Postkodföreningens förmånstagare behöver bara vänta på att beloppen trillar in. Men en förmånstagare måste vara ordentligt etablerad i Sverige.

För att ansöka om att bli förmånstagare lät Bill Clinton år 2011 sätta upp en stiftelse i Sverige, William J. Clinton Foundation insamlingsstiftelse.

I samma veva försökte USA:s utrikesdepartement – med utrikesminister Hillary Clinton i spetsen – få till sanktioner mot Iran. Tanken var att pressa landet att sluta med anrikning av uran. (Det är dessa sanktioner som USA:s president Barack Obama nu har hävt efter förhandlingar med Iran.)

Den ärkekonservativa amerikanska tidningen Washington Times länkade i somras, i en lång artikel, Clintons insamling av svenska pengar till det faktum att USA såg mellan fingrarna med att svenska företag ökade sin export till Iran. Något som alltså gick på tvärs med sanktionstanken.

Dagens Nyheter har inte kunnat bekräfta sambandet, men enligt ett dokument läckt via Wikileaks varnade den amerikanska ambassaden i Stockholm i slutet av år 2009 USA för att Sverige ökade sina ekonomiska band med Iran.

Ambassaden pekade bland annat på att Sverige år 2008 dubblade sin export till Iran, till 4,6 miljarder kronor, vilket betydde att landet blev Sveriges fjärde största exportmarknad i Mellanöstern. Bland annat var Ericsson, Volvo och ABB aktiva i Iran. Dessutom låg Iran, första halvan av år 2009, på plats nummer fem när det gällde vilka länder som statliga Exportkreditnämnden, EKN, gett störst garantier.

När USA i slutet av 2011 släppte en sanktionslista angående Iran fanns inga svenska företag i Iran med, enligt Washington Times. I samma veva fick Bill Clinton ett rekordhögt arvode, nästan 5 miljoner kronor, av Ericsson för att hålla ett tal i Hongkong. Av alla Clintons tal det året fick han mest betalt för detta.

Ericsson förklarar priset med att Bill Clinton har en förmåga att dra publik, att det var en lång resa och att ex-presidenten var engagerad i två dagar, även om han bara höll ett tal.

Inte heller året därpå, 2012, fanns svenska företag med på sanktionslistan, enligt Washington Times. Men det året rasade svensk export till Iran till knappt 1 miljard kronor, eftersom Iran stängdes av från det internationella betalningssystemet och sanktionerna trappades upp. Men sanktionerna gällde till exempel inte mobilnät, som Ericsson tillverkade.

Samma år kom Hillary Clinton till Sverige. Det var första gången på 36 år som en amerikansk utrikesminister kom hit.

Åren 2011–2013 gav Svenska Postkodlotteriet Clintons välgörenhetsarbete 28 miljoner kronor. År 2014 blev Clintons svenska insamlingsstiftelse så äntligen Postkodföreningens förmånstagare och fick 20 miljoner kronor från lotteriet.

Representanter från Svenska Postkodlotteriet flyger varje år, på servicebolagets bekostnad, till USA för att träffa Bill Clinton. Han är då värd för Clinton Global Initiativ, med tillhörande galamiddag, där deltagarna diskuterar hur världen kan bli bättre.

Sedan 2005 har det holländska postkodlotteriet gett Clinton Foundation i runda tal 200 miljoner kronor. Och sedan år 2013 har det brittiska lotteriet skänkt 14 miljoner kronor till stiftelsen.

···

År 2009 var dåvarande EU-kommissionären Margot Wallström (S) moderator på Svenska Postkodlotteriets klimatseminarium i Stockholm. Dit kom bland andra Bill Clinton och Tony Blair.

Svenska Postkodlotteriet betonade att de två ex-politikerna inte fick betalt för att komma. Men sanningen var den att lotteriet hade skänkt pengar både till Bill Clintons projekt Climate Initiative och Tony Blairs projekt African Government Initiative.

Under sina tio år som EU-kommissionär tjänade Margot Wallström 27 miljoner kronor, enligt tankesmedjan Open Europe.

I början av år 2010 blev Wallström chef för en FN-fond som arbetar med sexuellt våld i väpnade konflikter.

Hos FN har Margot Wallström, enligt medieuppgifter, tjänat runt 80.000 kronor i månaden, skattefritt. När hon lämnade FN tog hon våren 2013 jobb på 25 procent på Svenska Postkodlotteriet. Hon skulle syssla med mångfaldsfrågor i ett projekt som fick en budget på 60 miljoner kronor. I samma veva rekryterade Niclas Kjellström-Matseke Per Schlingmann (M) för att jobba med lotteriets varumärke.

Margot Wallström fick kritik, men avfärdade den.

– Jag måste ju försörja mig, sa hon till Veckans Affärer.

Hur mycket Margot Wallström fick betalt av Svenska Postkodlotteriet vill hon inte avslöja. Men hennes bolag Lydia Consulting, som är döpt efter hennes mamma Lydia, hade en omsättning på 2,4 miljoner kronor under det brutna räkenskapsåret 1 juli 2013 till sista juni 2014.

Hur stor del av de 2,4 miljoner kronorna som kommer från lotteriet är oklart eftersom Margot Wallström även hade andra uppdrag. Vissa av dem var dock styrelseuppdrag och sådana arvoden faller utanför eftersom man inte får redovisa dem i sitt bolag, enligt Skatteverket.

Hösten 2014 blev Margot Wallström utrikesminister. I hennes cv, som ligger på regeringens hemsida, nämns ingenting om att hon jobbat för Postkodlotteriet.

···

Vid årsskiftet slutade Niclas Kjellström-Matseke som vd för Svenska Postkodlotteriet. Han var i princip arbetsbefriad de sista tre månaderna, utom när det gällde överlämning till de två personer som tagit över hans vd-jobb.

Under sina tio år som högsta chef har han tjänat 26 miljoner kronor. Dessutom har han fått in nästan 2,5 miljoner kronor i ett eget bolag som han haft vid sidan om. Vad det företaget gör är oklart.

Samtidigt har 800 miljoner kronor gått till det holländska ägarbolaget Novamedia. Alltmedan det svenska lotteriet skänkt mer än 6 miljarder kronor till välgörenhet.

Postkodlotteriet har fått kritik i medierna och Konkurrensverket utreder om lotteriet missbrukat sin dominerande ställning. Postkodlotteriet har nämligen inte velat låta bidragstagarna samarbeta med andra lotterier utan krävt att få godkänna eventuella partners.

Men enligt Svenska Postkodlotteriets presschef har Niclas Kjellström-Matsekes utlandsflytt varken med utredningen eller med kritiken att göra.

Niclas Kjellström-Matseke har avböjt att medverka i den här artikeln. Värmlänningen har tagit familjen till Sydafrika där han ska investera i företag.

Men Novamedia har ett fortsatt grepp om den svenska lotterimarknaden.

12500000000

12,5 miljarder kronor omsatte Novamedias fem lotterier, varav Svenska Postkodlotteriet är ett, förra året. 
Omsättningen för Svenska Postkodlotteriet låg i fjol på 3,5 miljarder kronor.

1 september 2005 började Svenska Postkodlotteriet sälja sina lotter.

4,08 % av Svenska Postkodlotteriets omsättning går till Novamedia. Förra året fick det holländska bolaget in
 355 miljonor kronor från sina fem lotterier i olika länder.

20 miljoner kronor fick Clintons insamlingsstiftelse när den blev Postkodföreningens förmånstagare.

26 miljoner kronor har Niclas Kjellström-Matseke tjänat under sina tio år som lotteriets vd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.