Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-04 19:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-blev-skogens-guld-till-blodsbar-i-coronakrisens-spar/

7 min 54 sek. I Sverige plockas årligen cirka 25.000 ton vilda bär i en bärindustri som omsätter drygt en miljard kronor. Det är bara runt 4 procent av de totalt 600.000 ton bär som finns i skogen.
EKONOMI

Så blev skogens guld till blodsbär i coronakrisens spår

Efter två magra år var frysdiskarna tomma hos krisande bärbolag. Då kom det bästa blåbärsåret på decennier.

Sverige är helt beroende av utländska bärplockare, men pandemin gjorde att många inte kunde resa hit.

Det fick konsekvenser.

DN:s Jonas Fröberg och Alexander Mahmoud berättar hur coronakrisen gjorde skogens guld till blodsbär.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 25 Dignande bärtuvor doftar sött med obetydlig syra. Visste du att de vilda svenska blåbären heter ”bilberry” på engelska. Dessa ska inte förväxlas med ”blueberry” som är större odlade trädgårdsbär och vita inuti. De vilda svenska blåbären har 70 procent mer anthocyaniner (antioxidanter) än de odlade bären.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 25 De är vana. Ändå grinar de illa. 35 kilo är tungt. En bärplockare från Nordöstra Thailand får hjälp att kasta upp sin 35-kilos sockersäck för att och bära ner till skogsbilvägens vändplats. På en dag kan det bli upp mot sex sockersäckar. Nedanför hygget brer Ottervattnet och Stor-armsjön ut sig sydväst om Fredrika.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 25 Plogbilar och traktorer inhystes tidigare i Vägverkets gamla garage i Fredrika. Nu är det nedlagt, som så mycket annat i Fredrika. I stället står nedlastade VW-bussar där det rinner blåröd vätska från lastutrymmet. Här vägs blåbären in av bärplockarna från Thailand.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 25 Var det samma känsla som att hugga veden? Eller ta upp potatisen för att lägga i trälårarna i matkällaren inför vintern? Den att plocka bären. Att ordna för sig. Så att man överlever. Min pappa Roger var född 1938 och sprungen ur torparsläkt, där självhushåll var verklighet.
Foto: Roger Fröberg
Bild 5 av 25 Arlanda den 25 juli. Flackande blickar. Rädda ögon. DN tar emot plockarna som har gjort 800-milaresan för att plocka bär i Västerbotten om höstarna i över ett decennium. Nu är det annorlunda. Covid-19 är här. Det asiatiska flygbolaget hade delat ut visir.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 6 av 25 Det sjuder av liv på Vägverkets gamla garageplan i Fredrika – bärplockarna har kommit in efter tolv timmar i skogen och ska nu väga in bären. Denna kväll kom 20 ton blåbär in.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 7 av 25 Saad Kamma är 49 år - och därmed ålderman bland plockarna. På frågan hur länge han kan hålla på svarar han: ”så länge kroppen orkar”. Han låter sedan blicken fixera vid en sten en meter framför honom. Bara de bästa plockarna får chansen att åka till Sverige.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 8 av 25 Lågmält mummel. Bärplockare från Chaiyaphumprovinsen i nordöstra Thailand äter middag i Fredrikas gamla brandstation. De har haft en lång dag i skogen och äter Khao man gai - en klassisk gatuköksrätt: Kyckling med fetat ris och vitlöksolja - och så förstås thailändskt kaffe, som påminner om arabiskt men är sötare med sin pulvermjölk. De får även mat med sig ut i skogen i lådor. De betalar för allt själva - 195 kronor för mat, logi och bilhyra per dag. Så tillkommer bensinkostnad på cirka 50 kronor per dag.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 9 av 25 Jo, VW-bussarna är alla inregistrerade, besiktigade och påställda. DN:s reporter kontrollerade med Transportstyrelsen.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 10 av 25 Plockarna vandrar hela tiden i Coronans skugga. De thailändska utrikes- och arbetsmarknadsdepartementen kräver löpande rapporter.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 11 av 25 Vana handgrepp. Leif Ögren i Piteå har varit bäruppköpare i 40 år och är starkt kritisk till situationen i Vidsel.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 12 av 25 En Hoppfull Krystyna Felczak har bäruppköp både i universitetsstaden Umeå med 110 000 invånare och i inlandsorten Hällnäs med 200 invånare. De två bäruppköpen brukar ge lika mycket kvantitet bär vardera.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 13 av 25 Första dagarna efter reklamfilmen börjat gå gick bäruppköpen upp med över 40 procent. Men de faktiska nivåerna var låga.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 14 av 25 Räddningstjänstens styrkeledare Robert Andersson bor själv i Vidsel med 500 invånare och är ledsen över hela situationen.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 15 av 25 Hur förklarar man som styrkeledare i Räddningstjänsten att det inte är okej att bränna bildäck - om man inte kan ungdomarnas språk? Hur förklarar man som romsk tonåring att det är genom att få loss och sälja metallen på bilddäck man kan få mat för dagen - om man inte kan brandmannens språk?
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 16 av 25 Baksidan på det som var Vidsels stolthet byggåret 1963.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 17 av 25 Stridslysten. Rak. Bäruppköparen Leif Ögren bor utanför Piteå och har varit verksam i branschen i 40 år. Nu tycker han att branschen svärtas ned.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 18 av 25 När Vidsels nya centrumhus byggdes 1962 var det en symbol för ett Sverige som höll ihop. Strax utanför orten finns Europas största militära övnings- och provområde, byggt för att prova ut beväpningen på Saabs stridsflygplan Draken. Det var på rekordårens 60-tal. Cheferna bodde självklart på orten. Ett 30-tal Saabfamiljer byggde villor och handlade på ICA Raketen, Konsum, Sundqvists skor eller järnaffären.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 19 av 25 Miro Valef är rom och och bor i Bulgarien utanför staden Sofia. Familjen har innan de kom till Vidsel varit i England och jobbat på en salladsfabrik. Nu säger han att de ska hem och vila i 20 dagar - även om vissa ska stanna efter vägen och plocka mer bär. Sedan åker de till Grekland och plockar oliver.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 20 av 25 Sex timmar efter att bilden tas, mellan klockan 03 och 04 på natten, åker han iväg i en avställd champagnefärgad Ford i en parad av avställda fullpackade bilar från Vidsel.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 21 av 25 Leif Ögren skräder inte orden.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 22 av 25 Det gnisslar från bakgavellyften, skramlar när bären rullas på metallgolv in i lastbilen. DN:s fotograf Alexander Mahmoud tar en bild på håll. En man i 20-årsåldern som tidigare presenterat sig som släkting till den ekobrottsdömde dyker upp och blir hotfull - trots att vi poängterar att vi inte tar bilder på honom.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 23 av 25 Slitsamma dagar på jobbet för Älvsbyns kommuns kommunalråd, Tomas Egmark (S). Några dagar efter vårt besök brinner Polarbröds bageri - kommunens största privata arbetsgivare - ner till grunden. Över 200 arbetstillfällen hotas i en glesbygdskommun på 8.000 invånare. Bärplockningen ger inga jobb.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 24 av 25 Blåbären spelar en ovanlig roll i en globala ekonomin: Växtplatsen kan inte flyttas. Svenska aktörer tar hit fattiga utlandsarbetare - och exporterar råvaran bären till Asien där den förädlas och Sverige importerar sedan färdiga hudkrämer eller hälsopiller. Och importerar färska blåbär från Chile och Polen till våra matbutiker.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 25 av 25 Snartglider blåbärssäsong in i lingonsäsong i Norr- och Västerbotten. Bärplockarna kommer att stanna en vecka in i oktober eftersom de kom en vecka senare än vanligt i juli.
Foto: Alexander Mahmoud