Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så blir din ekonomi 2017

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: TT

Höjda pensioner, bidrag och skatter. Här är förändringarna som påverkar privatekonomin nästa år.

Foto: Christine Olsson/TT

Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Pensionärer

Inkomst- och tilläggspensionerna ökar med 2,8 procent nästa år för dem som inte har garantipension eller bostadstillägg.

De som har väldigt låg inkomstpension eller ingen alls och har garantipension eller bostadstillägg får en höjning på 1,1 procent.

För dem som har både inkomstpension och garantipension blir höjningen mellan 1,1 procent och 2,8 procent.

Den lägsta pensionen, för dem som enbart har garantipension, höjs med 89 kronor i månaden till 7 952 kronor i månaden för ogifta och med 79 kronor i månaden till 7 093 kronor i månaden för gifta.

Fri öppenvård. Alla som fyllt 85 år får besöka öppenvården gratis.

Tandvårdsbidrag. Det allmänna bidraget för personer mellan 65 och 74 år höjs till 300 kronor per år, samma nivå som för dem som är över 74 år.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Barnfamiljer

Flerbarnstillägg. Höjs med 128 kronor i månaden från tredje barnet. En trebarnsfamilj får då totalt 3 880 kronor i månaden i barnbidrag.

Bostadsbidrag. Inkomstgränsen för när bidraget börjar trappas av höjs från 117 000 kronor per år till 127 000 kronor per år.

Föräldrapenning. Den högsta ersättningen i föräldraförsäkringen höjs med cirka 10 kronor per dag eller ungefär 320 kronor i månaden. Det beror på att taket för den högsta ersättningen höjs.

Jämställdhetsbonus. Avskaffas från den 1 januari 2017 oavsett när barnen är födda.

Foto: Bertil Ericson/TT

Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT

Studerande och unga

Studier. Lån och bidrag höjs sammanlagt med 112 kronor per fyraveckorsperiod från 9 904 kronor till 10 016 kronor.

Gratis preventivmedel. Kvinnor under 21 år får läkemedelsförmånens preventivmedel gratis.

Gratis tandvård. Åldersgränsen för fri tandvård höjs från 19 till 21 år.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skatter och avdrag

Inkomstskatt. Skiktgränserna för när man ska betala statlig skatt räknas upp mindre än man beslutat om tidigare. Det ger dem som tjänar 38 000 kronor i månaden eller mer en skattehöjning på mellan 65 och 100 kronor per månad beroende på inkomst.

Alkoholskatt. Höjs med 1 procent för sprit och med 4 procent för vin och öl. Höjningen gör att 75 cl sprit blir 2 kronor dyrare, priset på 75 cl vin ökar med knappt 1 krona och prisökningen på 50 cl öl blir 25 öre.

Reseavdrag. Under 2017 går det bara att göra avdrag för den del av kostnaden för arbetsresor som ligger över 11 000 kronor per år. För 2016 går gränsen vid 10 000 kronor.

Skattekontot. Golvet för intäktsräntan blir 0 procent så det blir inte någon ränta på skattekontot med dagens ränteläge men det kan bli det när räntorna går upp.

Drivmedel. Skatten på bensin höjs med 23,8 öre per liter och höjningen på diesel blir 21 öre per liter.

Miljöbilar. Nedsättningen av förmånsvärdet för elbilar, laddhybrider och gasbilar förlängs till och med 2020 och minskas till högst 10 000 kronor per år.

Rutavdrag och reparationer. Det blir möjligt att få rutavdrag för reparation av vitvaror i hemmet. Momsen sänks från 25 till 12 procent på mindre reparationstjänster, till exempel av cyklar och skor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sjukdom

Sjukpenning. Den högsta sjukpenningen som betalas ut från Försäkringskassan från dag 15 och framåt höjs med 8 kronor per dag till 714 kronor per dag eller cirka 21 420 kronor i månaden.

Sjuk- och aktivitetsersättning. Garantiersättningen höjs med 187 kronor per månad för den som har hel ersättning.

Bostadstillägg. Ersättningsgraden höjs från 93 till 95 procent av taket för bostadskostnaden som är 5 000 kronor för dem som har sjuk- och aktivitetsersättning. Höjningen blir ungefär 100 kronor i månaden.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Övrigt

Deltidsstämpling. De som är arbetslösa på deltid kan få ersättning från a-kassan i 60 veckor i stället för som tidigare i 75 dagar.

Bostadsförsäljning. Taket för uppskovsbeloppet vid 1 450 000 kronor slopas i fyra år, från den 21 juni 2016 till den 30 juni 2020 så att det går att göra hur stora uppskov som helst. Den här förändringen gäller oavsett om man köper en dyrare eller billigare bostad.

Reglerna ändras också så att det går att göra större uppskov än tidigare om man köper en mindre bostad. Den regeländringen blir permanent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.