Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så blir din ekonomi med nya budgeten

01:32. Så påverkas du av regeringens höstbudget. Här får du allt du behöver veta på 90 sekunder.

Högre skatter, höjda bidrag och billigare reparationer. Det är en del av innehållet i regeringens budget för nästa år.

I dag presenterar regeringen budgeten för 2017 men många förslag var redan kända. En del av dem fanns med redan i vårpropositionen.

Dit hör till exempel att fler ska betala statlig skatt nästa år, höjd skatt på alkohol samt gratis eller billigare sjuk- och tandvård för unga och äldre. Att rutavdraget även ska omfatta reparationer av vitvaror i hemmet och mer än halverad moms på vissa andra reparationstjänster är också förslag som kom i våras. 

Den senaste tiden har det tillkommit en rad förslag inriktade på att förbättra ekonomin för sjuka, barnfamiljer och arbetslösa.

Ett förslag som blev känt i dag och om påverkar många är att gränsen för avdrag för resor till och från arbetet höjs. I år minskas beloppet som ger rätt till avdrag med 10 000 kronor, nästa år höjs beloppet till 11 000 kronor.

Här är några av de mer kända förslagen:

FÖRÄNDRINGAR 2017:

Skatter

• Höjd inkomstskatt. Fler måste betala statlig skatt nästa år och de som redan gör det måste betala något mer. Det beror på att höjningen av brytpunkterna för när man ska betala statlig skatt och värnskatt begränsas till konsumentprisindex, KPI, plus 1 procentenhet i stället för KPI plus 2 procentenheter.

Det är de som har högre inkomster än 38 000 kronor i månaden som berörs och för dem höjs skatten med ungefär 72 kronor i månaden. De som tjänar mer än 54 300 kronor i månaden får en höjning på 98 kronor i månaden.

För de som fyller 66 år nästa år går inkomstgränserna vid månadsinkomsterna 39 800 kronor och 55 800 kronor. Det beror på att 65-plussare har högre grundavdrag.

• Höjd alkoholskatt. Skatten på sprit höjs med 1 procent och med 4 procent på vin och öl. En burk starköl blir 25 öre dyrare, priset på en 70-kronors vinflaska ökar med 73 öre och en flaska sprit på 70 centiliter blir ungefär 2 kronor dyrare.

• Höjd bankskatt. Regeringen vill beskatta bankerna hårdare. Risken är överhängande att kunderna får vara med och betala skatten.

• Höjd bensinskatt. Bensinskatten räknas upp med konsumentprisindex plus 2 procentenheter varje år. Om det blir någon ytterligare höjning är inte känt.

Sjuk- och tandvård

• Gratis preventivmedel. Kvinnor under 21 år får preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånen utan kostnad.

• Gratis tandvård. Åldersgränsen för gratis tandvård höjs från 19 år till 23 år.

• Tandvård för äldre. Det allmänna tandvårdsbidraget för personer mellan 65 och 74 år höjs från 150 kronor per år till 300 kronor per år.

• Fri öppenvård. De som fyllt 85 år får besöka öppenvården utan kostnad.

Bidrag

• Höjt flerbarnstillägg. Flerbarnstillägget höjs med 126 kronor per månad och barn för familjer med tre eller fler barn.

• Slopad jämställdhetsbonus. Bonusen, på maxmalt 13 500 skattefria kronor, till föräldrar som delar på föräldraledigheten försvinner vid årsskiftet.

• Höjd sjukersättning. Garantiersättningen i sjuk- och aktivitetsersättningen, för dem som haft låga eller inga inkomster alls, höjs med 157 kronor i månaden.

• Höjt bostadstillägg. Personer med sjuk- och aktivitetsersättning får höjt bostadstillägg med som mest 100 kronor i månaden. Det sker genom att den del av hyran som ger rätt till bidrag höjs från 93 till 95 procent.

• Utökad deltidsstämpling. Från nästa år ska det gå att få ersättning från a-kassan på deltid i 60 veckor vilket motsvarar 300 dagar. Idag är deltidsstämplingen begränsad till 75 dagar.

Övrigt

• Nollränta på skattekontot. Den skattefria intäktsräntan på skattekontot sänks från 0,056 procent till 0 procent. Det gör att det inte går att få ränta om man betalar in för mycket i skatt. Kostnadsräntan som man betalar vid restskatt ligger kvar på 1,25 procent.

• Utökat rutavdrag. Från nästa år går det att få rutavdrag för reparationer och underhåll av vitvaror i hemmet.

• Billigare reparationer. Momsen på enklare reparationer sänks enligt vårpropositionen från 25 till 12 procent.

• Ökat reseavdrag. Beloppet som dras bort innan man får göra avdrag för resor till och från arbetet höjs från 10 000 kronor till 11 000 kronor.

• Nedsatt förmånsvärde för miljöbilar. Möjligheten till nedsättning av förmånsvärdet för vissa miljöanpassade bilar förlängs till 2020.

 

FÖRÄNDRINGAR 2018

• Höjd skatt. Fler måste betala statlig skatt genom att höjningen av skiktgränsen för när man ska betala statlig skatt begränsas till konsumentprisindex, KPI, plus 1 procentenhet i stället för KPI plus 2 procentenheter. Det gör att uppräkningen av gränserna för när man ska betala statlig skatt på 20 procent och värnskatt på 25 procent höjs mindre.

• Höjd bensinskatt. Bensinskatten räknas upp med konsumentprisindex plus 2 procentenheter varje år.

• Höjt underhållsstöd. Underhållsstödet för barn över 15 år ska höjas. Enligt Vänsterpartiet blir höjningen 150 kronor i månaden vilket gör att stödet hamnar på 1 723 kronor i månaden för 15-åringar och äldre. För yngre barn ligger stödet kvar på 1 573 kronor i månaden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.