Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så blir man kunglig hovleverantör

Inte vilket företag som helst kan ansöka om att bli hovleverantör. Endast ett fåtal nya varumärken tillkommer varje år.

Företaget måste vara etablerat sedan fem år tillbaka och får inte ha några ekonomiska oegentligheter. Om ett företag missköter sig så kan det mista titeln som hovleverantör. I dagsläget finns omkring 130 hovleverantörer.

Det är formellt kungen som beviljar hovleverantörskap men han gör det inte nödvändigtvis bara åt sig själv utan åt andra personer ur hovet. Hovet betalar själva för sina varor och det kan finnas flera olika leverantörer inom samma bransch.

Titeln Kunglig hovleverantör går till företag i Sverige även om de ägs av ett internationellt företag. Wasabröd är ett exempel på en hovleverantör som ägs av italienska livsmedelsföretaget Barilla.

Hantverkare och köpmän har levererat varor och tjänster till kungen så länge monarkin har funnits. Titeln uppkom när kungen började beställa varor från andra delar av landet och utlandet. Under 1600-talet och troligen ännu tidigare användes titeln av kungens köpmän och mot slutet av 1600-talet skrev kungens leverantörer Kunglig Maj:t framför sin yrkestitel.

Under sina resor utomlands har kungaparet ofta med sin gåvor som kommer från någon av hovleverantörerna.

Fakta:Några kända svenska företag som är hovleverantörer

Abba Seafood

Annas Pepparkakor

Arla Foods

Brio

Bukowskis Auktioner

Cloetta

Delicato Bakverk

Frödinge Mejeri

Gustavsbergs Porslinsfabrik

Husqvarna

Hästens Sängar

Ikea

Kosta Boda

Liljeholmens stearinfabrik

Löfbergs Lila

Melanders Blommor

Operakällaren

Orrefors

Pågen

Skultuna Messingsbruk

Spendrups

Strömma Turism

Svenskt Tenn

Wasabröd

Källa: Sveriges hovleverantörer

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.