Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så dyr blir datalagringen

Införandet av regeringens nya datalagringsförslag blir betydligt dyrare än beräknat. Registren kommer att kosta varje hushåll drygt 250 kronor som engångskostnad och sedan 80 kronor om året.

Den bedömningen gör telekomföretagens branschorganisation IT- och telekomföretagen i en egen analys av kostnaden för de register som måste upprätthållas när den nya lagen genomförs. Den totala kostnaden kommer att ligga på drygt 1,1 miljarder kronor plus en årlig driftskostnad på 364 miljoner kronor.

Regeringen presenterade på torsdagen en lagrådsremiss om hur EU:s datalagringsdirektiv ska införas i svensk lag. Telekomföretagen kommer att tvingas att lagra uppgifter om vem som ringer, mejlar eller sms:ar och till vem, när och var kommunikationen börjar och slutar. Regeringen bedömer kostnaden till 200 miljoner kronor plus en årlig kostnad på 20 miljoner kronor.

Men den siffran är grovt underskattad enligt telekomföretagen. Regeringen gjorde under det tidiga utredningsarbetet en hastig bedömning på 200 miljoner kronor. Men sedan fick branschorganisationens expert Nils Weidstam som konsult göra en utredning för regeringen. Den utredningen landade i betydligt högre kostnader.

–Men den utredningen försvann på något sätt på justitiedepartementet och de har av någon outgrundlig anledning envist vidhållit de här 200 miljonerna, säger Weidstam till TT.

Han räknar också med att telekomföretagen kommer att låta sina kunder betala notan för registren.

I och med att operatörerna inte har någon särskild fond för att betala de här kostnaderna kommer det att hamna på operatörernas kunder.

Regeringen har redan tagit för lång tid på sig att genomföra direktivet, men enligt EU:s regelverk måste det genomföras i alla medlemsländerna. Om Sverige skulle vägra att genomföra direktivet kommer Sverige att dömas till böter i EU:s domstol.

Regeringen föreslår i lagrådsremissen om datalagringsdirektivet att telefon- och bredbandsoperatörer ska lagra uppgifterna i sex månader, den kortast möjliga tiden enligt EU:s direktiv. Den nya lagen ska träda i kraft den 1 juli nästa år.

Fakta:Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

* Operatörer blir skyldiga att lagra telefoni, meddelandehantering, internetåtkomst och anslutningsform.
* Uppgifterna ska kunna identifiera eller spåra kommunikationskällan, slutmålet för kommunikationen, datum, tidpunkt, längd, typ av kommunikation och varifrån den kommer.
* I klartext kommer uppgifter att lagras om vem som ringer, sms:ar eller mejlar och till vem och var man befinner sig och när och hur länge man gör detta.
* Innehållet i kommunikationen får inte lagras.
* Det är bara brottsbekämpande myndigheter som får använda uppgifterna.
* Kostnaden beräknas bli 200 miljoner kronor för lagringen, vilket operatörerna får svara för.
* Kostnaden för att lämna ut uppgifterna beräknas till 20 miljoner kronor per år, vilket myndigheterna får svara för.

Källa: Justitiedepartementet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.