Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så dyr blir sommarstugan

En röd liten stuga med vita knutar, sommarängar och solsken — det är drömmen som många bär på, särskilt så här års. Men att köpa och äga ett sommarhus kostar.

Just så här års är utbudet av fritidshus till salu stort. Enligt bostadssajten Bovision fanns i mars över 2.200 fritidshus att välja bland, till priser från 75.000 kronor och upp till 27 miljoner kronor.

Normalt använder svensken sitt fritidshus bara sex—sju veckor på ett år. Fyra av tio utnyttjar sitt fritidshus under en till fyra veckor på ett år, enligt en undersökning som Nordea gjort.

Men även när det står tomt kostar fritidshuset pengar.

Säg att du köpte sommarstugan för 670.000 kronor och lägger upp 100.500 kronor kontant. Drifts- och underhållskostnaderna uppskattas till 12.000 kronor och du är där under sammanlagt fyra veckor.

– Om du delar hela årskostnaden med det antal veckor ni vistas i huset får du fram kostnaden per vecka, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Då kostar dina fyra semesterveckor drygt 10.000 kronor per vecka. Och då kanske ett mer lockande alternativ är att hyra ett sommarställe.

Men det går att hyfsa ekonomin.

– I år har beloppet som du kan hyra ut för, utan att behöva skatta för pengarna, höjts till 22.500 kronor. Tjänar du mer än det är skatten 30 procent.

Enligt Jan Renke, styrelseledamot i Föreningen Sverigeturism ligger snittet för att hyra en stuga i landet runt 4.500 kronor per vecka, men allt från en 1.500 till över 20.000 per vecka går att få, beroende på standard, säsong och läge.

Fast att äga ett fritidshus handlar ju inte bara om kostnader.

Kanske överväger värdet av att kunna återkomma till samma plats, att barnen får sommarvänner som det är lika roligt att träffa sommar efter sommar, kanske samlas släkt och vänner i den gamla sommarstugan som gått i arv i generationer.

En sak har dock förändrats rejält på senare tid. Sommarhuset ska helst ha samma standard som vi är vana vid under resten av året. Vi accepterar inte längre utedass eller avsaknad av varmvatten och dusch.

– Och det kostar förstås både att underhålla och att ersätta när något går sönder, konstaterar Gabrielsson.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.