Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så dyrt blir livet som student

*Avser utelunch 20 st. a´70 kr, **Avser lunchlåda gjort på matrester, ***Avser lunchlåda 20 st. a´ 20 kronor.
*Avser utelunch 20 st. a´70 kr, **Avser lunchlåda gjort på matrester, ***Avser lunchlåda 20 st. a´ 20 kronor. Foto: Källa: Nordea
År av ekonomisk försakelse - och nudlar. Det förknippar vi ofta med studentlivet. En students privatekonomi tillåter inte direkt några större utsvävningar. För den som dessutom flyttar hemifrån är det svårt att få ekonomin att gå ihop på bara ett studielån.

– Som student får man utgå ifrån att man startar med plus minus noll och när man får det första studiemedlet ska det räcka till mycket, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea till DN.se.

När studentlivet drar igång får man se över sina kostnader. En enkel budget underlättar – hur tråkigt det än låter. Det gäller att vara realistisk. De flesta studenter har inte råd att äta ute och fika på café hela tiden. En lösning är att gå ihop flera stycken och laga mat tillsammans till middagar och matlådor.

I Nordeas uträkningar är bara det allra nödvändigaste medräknat. Ett träningskort eller en resa gör budgeten svår att hålla.

Den sorglöse studenten bor i studentrum, äter lunch och vissa andra mål ute och går back med bara studielånet. Här är ett extrajobb enda lösningen.

Den praktiske studenten bor hemma och fixar matlådor till lunchen, betalar för ett busskort och unnar sig vissa nöjen. I så fall räcker studielånet till.

– Genom noggrann utgiftskontroll och smart boende, till exempel hemma eller genom att dela boende med kompisar, går det att klara sig på studiemedlen, säger Ingela Gabrielsson.

Många börjar sin studietid med att bo hemma. Ett alternativ som inte lockar lika mycket som det är billigt. Många får bo gratis men en rimlig summa att betala är 2.000 kronor för hyran och 1.000 kronor för mat enligt Nordeas uträkningar.

– Jag tycker åtminstone man ska betala en tusenlapp för maten så att man får en känsla för vad saker och ting kostar, säger Ingela Gabrielsson.

Dessutom bör studenten stå för egna utgifter som kläder, hygienartiklar och mobilräkning.

Den superekonomiske studenten bor givetvis också hemma, cyklar istället för åker buss, köper begagnad kurslitteratur och unnar sig ännu färre nöjen. Den personen klarar sig på mindre än studielånet.

– Genom att bo hemma och vara enormt försiktig med utgifterna, går det att klara sig utan att ta fullt studielån, men att avsäga sig allt är kanske inte den bästa lösningen. Då är det bättre att jobba lite extra, säger hon.

Samtidigt varnar Ingela Gabrielsson för att vänja sig vid att ha mycket pengar att röra sig med under studietiden.

– Dra inte ut på studierna för länge för att du jobbar för mycket. Det är viktigt att inte komma ut i arbetslivet för sent. Annars kan det bli kostsamt på lång sikt med till exempel pensionen, säger Ingela Gabrielsson.

 

Fakta:Detta gäller för studielånet

Från den 16 maj ska alla studiemedel sökas på webben hos Centrala Studiemedels Nämnden (CSN).

Om du läser på heltid får du 2.054 kronor i veckan, dvs 8.216 kronor i månaden. 680 kronor i veckan (2.720 i månaden) är bidrag och 1.374 kronor (5.496 kronor i månaden) i lån.

Du får som mest tjäna 53.500 kronor per termin utan att studiemedlet minskas. Detta belopp beror på om du studerar på hel- eller deltid och hur månmga veckor du får studiemedel. Läs mer på CSN:s hemsida.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.