Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 23:20 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-falldes-de-forsta-bedragarna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så fälldes de första bedragarna

01:31. Männen begår bedrägeribrott – och beger de sig mot McDonalds. Vad de inte vet är att de skuggas av polis.

Domen som föll den 24 juli var den första i sitt slag. Aldrig tidigare hade någon dömts för bedrägerier via bank-id. Tanken var att gripandet skulle dra så lite uppmärksamhet till sig som möjligt, men det blev allt annat än tyst. 

Anmälningarna började komma från olika håll i landet under hösten 2017 och utredningar inleddes i flera polisregioner. Någon gång i början av december eskalerade det. Ganska snabbt såg polisen att många samtal liknade varandra, de kom från samma telefonnummer och många gånger från samma telefon.

Läs också: Uppgifter om 140.000 personer läckte via bank-id

Flera av utredningarna som inletts i de olika regionerna drog åt samma håll och det fanns vid ett tillfälle sju åklagare som jobbade med samma ärende, utan att veta om det.

När de till slut samlades till en utredning som hamnade på region syds bord gjordes flera framsteg. Polisen kunde snart peka ut två personer som de misstänkte var huvudmännen, alltså de som genomförde själva bedrägerierna. En 19-åring och en 22-åring från Malmötrakten.

Tidigare hade polisen gått efter målvakterna, men för att stoppa själva brottsligheten krävdes det att huvudmännen åkte dit. Den stora utmaningen var att koppla dem till telefonerna och slå fast att det var de som hade ringt. Polisen behövde helt enkelt ta dem på bar gärning.

Gripandet slutade med en biljakt.
Gripandet slutade med en biljakt. Foto: Polisen

Med hjälp av spaning och telefonavlyssning kunde polisen, kvällen den 15 mars, följa männen till en parkering vid McDonalds i Lockarp utanför Malmö. De hade tidigare under kvällen varit i Halmstad och köpt en skåpbil som de skulle ha som ”kontor” till sin verksamhet. 

När de kör in på parkeringen är de ovetande om att flera av bilarna runt dem är civila polisbilar, och att en helikopter fem kilometer bort följer allt de gör. 

De står på parkeringen en stund innan de ställer sig i McDonalds drive thru-kö. Det är då som insatsstyrkan slår till. Men förare i bilen är drogpåverkad och blir stressad. I flyktförsöket kör han på en av insatspoliserna innan färden fortsätter ut på motorvägen. 

Tanken var att gripandet skulle vara tyst och smidigt för att inte uppmärksamma andra bedragare om att man var dem på spåren. I stället inleds här en våldsam biljakt med runt tio inblandade fordon som går över både motorvägar, cykelbanor och en skolgård innan den tar slut vid herrgården ”Drömmarnas hus” i Rosengård. 

Läs också: Stor oro för att många står utanför nätbetalningar

I ett försök att göra sig av med bevis kastade männen ut två telefoner under biljakten. Man tack vare koordinater från polishelikoptern kunde en hundpatrull senare under kvällen hitta telefonerna som skulle bli viktiga bevismaterial i utredningen.

De två huvudmännen dömdes den 24 juli för totalt 13 bedrägerier till ett värde av 1,5 miljoner kronor. 22-åringen fick två och ett halvt års fängelse och 19-åringen dömdes till ett år i fängelse. Utöver det ska de också betala skadestånd till flera av sina offer och till bankerna. 

Tolv målvakter dömdes även för olika grader av penningtvättsbrott. Många av dem är födda runt år 2000. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.