Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så får du en smidig start på ditt företag

Det är inte alls lika krångligt att starta eget som många tror. Här får du råden som gör att starten i ditt företag blir smidig.

1 Registrera enkelt.

Genom att svara på några frågor på sajten verksamt.se fylls din ansökan om att starta företag i automatiskt. Enskild firma är ofta bästa företagsformen i början. Kraven för att ansökan ska godkännas är att företaget ska ha vinstsyfte, vara varaktig och vara självständig.

2 Betala inte för hög skatt.

När du registrerar företaget beräknas en preliminär skatt som du ska betala in varje månad. Om du tror att du har svårt att klara skatten kan du vara pessimistisk när du uppskattar omsättningen, men du får då extra skatt senare om företaget går bättre än vad du angett.

3 Lär dig gratis.

Skatteverket och andra myndigheter har gratiskurser för dig som ska starta. Ta hjälp av sådant så att du lär dig de enkla principerna.

4 Skaffa dig koll.

Det finns enkla dataprogram som hjälper dig att bokföra på egen hand. Även om du tar hjälp med detta bör du ha en ungefärlig koll på ekonomin. Sätt in kvitton och fakturor i en pärm i datumordning och stäm av med företagets bankkonto så att allt är med. Då sänker du kostnaden om du lämnar bort bokföringen.

5 Fakturera direkt.

Skicka fakturor direkt när du levererat din produkt eller tjänst. Då har både du och kunden i färskt minne vad ni kommit överens om.

6 Fokusera på kunden.

I början är det extra viktigt att fokusera på huvudaffären och kunderna. Det gäller att få lönsamhet så fort som möjligt och vara försiktig med startkostnaderna. Tänk inte för mycket på att du ska ha bra hemsida, snygga visitkort och bra kontor. Kör i gång så fort du har kunder. Allt det andra får lösa sig så småningom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.