Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så får du ett hållbart liv

Lisa Månsson och hennes familj har ställt om till en hållbar livsstil.
Lisa Månsson och hennes familj har ställt om till en hållbar livsstil. Other: Foto: Privat

Köp kvalitetskläder, lappa och laga och gör dina egna bomullspads. Det är några av de spartips som Lisa Månsson ger läsarna i sin blogg. Hon och hennes familj har medvetet satsat på ett hållbart liv.

I dag är det Black Friday, USA:s viktigaste shopping- och rea dag. Konceptet har de senaste åren kommit till Sverige och i år annonserar flera kedjor om lägre priser just i dag. Som kontrast till det kommersiella jippot firas samtidigt en köpfri dag världen över. I Sverige slår handeln nya rekord varje år, men trots det är intresset för hållbarhet stort.

– Det finns tydliga signaler på att människors konsumtionsmönster faktiskt håller på att förändras. Bland annat minskar textilkonsumtionen samtidigt som andra handsförsäljningen ökar. Många nya affärsmodeller som bygger på att låna, byta, hyra eller reparera är också tydligt på uppgång, som bilpooler eller att hyra verktyg och maskiner, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Några som medvetet valt en hållbar livsstil är familjen Månsson från Tyresö utanför Stockholm.

– Vi var med i ett pilotprojekt under 2012-2013 där familjer coachades i att leva mer miljövänligt. Det handlade bland annat om att skriva dagbok om hur mycket vi cyklade och åkte bil, att rensa badrumsskåpet från skadliga kemikalier och att tänka över sin konsumtion, förklarar Lisa Månsson som i samband med projektet började blogga om vad man kan göra för att ändra sin livsstil utan att avstå allt gott i livet.

– En sak som jag gör nu är till exempel att mäta hur mycket energi vi gör av med i familjen, säger hon.

Lisa Månsson tror att det är viktigt att stanna upp och tänka efter både på hur man lever och hur man konsumerar.

– Kring jul är det lätt att köpa prylar till barnen men ofta har barnen redan väldigt mycket prylar. Jag tycker att det är bättre och mer hållbart att lägga pengarna på tjänster: till exempel en konsert, en teater eller filmer på nätet.

Har du några andra tips till familjer som vill konsumera mindre?

– Att köpa kläder av bra kvalitet. Köper du rejäla skor och kläder håller de längre och när barnen växer ur dem kan någon annan ärva dem. Du kan också sälja dem och på så vis få tillbaka en del av pengarna du har lagt ut.

Vad tycker du om den köpfria dagen?

– Vi lever i ett kapitalistiskt samhälle och vi slösar på jordens resurser så jag tycker att det är bra att det uppmärksammas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.