Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så får du hjälp med juridiken

Mikael och Ann-Christine Tallberg är skilda och delar vårdnaden om barnet Saga. Magnus och Ann-Christine är ett par av alla som varit med i Din Ekonomis serie ”Paragrafer i vardagen”.
Mikael och Ann-Christine Tallberg är skilda och delar vårdnaden om barnet Saga. Magnus och Ann-Christine är ett par av alla som varit med i Din Ekonomis serie ”Paragrafer i vardagen”. Foto: Magnus Hallgren
Flytta ihop, skriva testamente, separera. Alla kan behöva råd från experter då och då för att slippa bråk och för att reda ut ekonomiska problem. Din Ekonomi går igenom var du kan få hjälp och hur mycket det kan kosta – men också var du kan få svar på en del frågor gratis.

Ett testamente kan man skriva själv, få det bevittnat och så är det klart. För att vara säker på att allt blev som tänkt, eller om det handlar om mer komplicerade ärenden, kan det vara klokt att ta juridisk hjälp. Men det kostar pengar. Kostnaderna varierar beroende på hur komplicerade ärendena är.

En rundringning som Din Ekonomi gjort visar att enklare testamente, samboavtal och äktenskapsförord kostar mellan 2 000 och 3 000 kronor. Här är några viktiga punkter att tänka på inför valet att anlita juridiskt hjälp:

Advokat eller jurist. Förenklat kan man säga att jurister arbetar förebyggande, medan advokater arbetar med tvister. Skillnaden mellan dem är att en advokat måste vara medlem i Sveriges Advokatsamfund.

Advokater har alltid en ansvarsförsäkring som ska garantera att du får ersättning om du fått felaktiga råd. Men försäkringen finns också för jurister.

Om du vill ha hjälp med testamente eller äktenskapsförord räcker det många gånger att anlita en jurist. Det viktigaste är att välja en jurist som är specialiserad på familjerätt. Kontrollera att juristen du väljer har ansvarsförsäkring.

För mer komplicerade frågor och vid tvister kan du behöva anlita advokat. Då får du också räkna med något högre kostnader.

Ta kontakt och jämför. På nätet eller i telefonkatalogen hittar du ett stort antal juristbyråer som specialiserar sig på familjerätt. Ring runt, jämför priser och ta kontakt för ett inledande samtal om vilken hjälp du behöver.

På juristbyråernas hemsidor finns utförliga beskrivningar av hur man skriver exempelvis testamente eller äktenskapsförord. De har också mallar till dokumenten att ladda ned.

På Advokatsamfundets hemsida hittar du advokater med inriktning på familjerätt. Sök på din hemort och ta kontakt för ett samtal. Priserna varierar, men samfundets norm för 2009 låg på cirka 1 100 kronor per timme före moms.

Gratissvar på nätet. Det finns en hel del privatrådgiving på nätet, sök på ”familjejuridik”. Många juristbyråer erbjuder gratis rådgivning dygnet runt, på telefon, mejl eller via Facebook.

Enligt flera av de byråer Din Ekonomi talat med är det inte bara allmänna frågor man svarar på, utan även lite mer komplicerade som handlar om just ditt ärende. Att byråerna svarar gratis beror på att de gärna vill ha dig som kund, att svara gratis är en del i marknadsföringen.

Banken. En del banker erbjuder viss rådgivning, men det varierar mellan kontoren.

– I enstaka fall kan man som kund få råd, men vi hjälper i princip inte till vid upprättandet av juridiska handlingar, säger Gunilla Nyström, jurist och privatekonom på SEB. Då hänvisar vi till familjejurister som vi har kontakt med.

På Handelsbanken är det upp till varje kontor vilken hjälp man ger sina kunder, enligt informationschefen Bengt Carlsson.

Mallar. I bokhandeln finns färdiga mallar att köpa, bland annat för testamente och äktenskapsförord. Mallarna DN köpte kostade 29 kronor. Jurister brukar dock varna för att mallarna är alltför enkla och inte tillräckligt anpassade för den enskildes situation.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.