Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så får du jobb genom sociala medier

Foto: Alamy

Hur mycket skjuts kan man få egentligen av sociala medier i jobbsökandet? Karriärcoachen Nina Jansdotter vet vad som gäller.

Föreläsaren, författaren och karriärcoachen Nina Jansdotter betonar gärna hur viktigt det är med sociala medier.

– Det är många lediga tjänster som kommer ut där och inte på Platsbanken. Många företag har sina egna kanaler där de lägger ut jobb medan de anställda sprider det vidare på till exempel Twitter.

Rekryterare som koncentrerar sig på cyberrymden blir allt vanligare, enligt Jansdotter. Sociala medier som ens Instagramkonto kan fungera som ”ett levande cv” och visar vem man är. Håller man sig inte framme tillräckligt mycket på nätet går man miste om jobbmöjligheter. Yrkesnätverket Linkedin är den kanal som de flesta av rekryterarna använder mest.

Hur bra är till exempel Linkedin jämfört med konventionellt sökande?

– Det finns de som är jätteduktiga på att söka på ett traditionellt sätt. Jag vill heller inte säga att man borde eller måste göra någonting, men man missar en möjlighet. En del är jätteduktiga på Twitter, för min del använder jag facebook som största kanal.

– Man ska försöka satsa på den kanalen som man själv tycker är roligast, då får man energi och så kommer det att se bättre ut. Ta en plattform i taget. Det finns fantastiska möjligheter.

Hur är det med Youtube? Jag har sett klipp på folk som spelar gitarr och sjunger att de vill ha jobb. Är det bra eller oseriöst?

– Det beror på. Om man är analytiker och vill jobba på bank kanske det inte är så bra. Å andra sidan gör det dig unik. Sedan finns det en tunn gräns mellan vad som är kul och vad som är weird eller wacko, haha. Det måste ändå framgå att du har kompetens. 

Beslutar man sig för att ladda upp ett käckt men samtidigt informativt video-cv är det bra om man följer upp det med att be sitt nätverk om att sprida det hela.

– Det finns folk som får jobb genom den kanalen men få göra sådana klipp. Det är ju lite läskigt. Men väl värt att prova.

På Facebook är det en annan balansgång som gäller. Där är det viktigt att synas och vara aktiv. Samtidigt som man inte vill tjata och göra vännerna irriterade.

– Man kan absolut be om hjälp men var tydlig. Skriv inget diffust som ”jag vill ha jobb”. Om du vill jobba inom marknadsföring så skriv det och fråga om någon känner någon som vet något.

Dessutom är det bra att använda tummen-upp-knappen.

– Följ företagens gilla-sidor. Ibland annonserar de ut nya jobb endast på sina egna sidor. Sedan finns det jobbsökargrupper som kan kolla av lite då och då.

Några andra kanaler som är bra i jobbletandet?

– Instagram har börjat segla upp. Egentligen alla ställen där det finns många människor utgör en bra mingelyta. Men man får tänka på att om man söker jobb aktivt att som mest framträdande ha jobbsökarhatten på, och inte bara partyhatten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.