Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så får du superränta via facket

Foto: TT

Medlem i facket? Då kan du få stor rabatt på dina bolån. Allt fler fackförbund väljer att förhandla kollektivt med bankerna i syfte att erbjuda sina medlemmar bättre lånevillkor. Här är rabatterna du kan få.

Fackförbunden har under många år erbjudit sina medlemmar billigare försäkringar. Men de senaste åren satsar de också på rabatterade bolån. Centralorganisationen TCO har exempelvis sedan drygt två år tillbaka haft en uppgörelse med SEB. Den innebär att den som är medlem i ett av TCO:s 14 förbund kan ta ett bolån med en ränta som ligger på 1 procent över bankens upplåningsränta. Upplåningsräntan på SEB är i dag 0,41 procent på tre månader. Det innebär att en TCO-medlem får en ränta på högst 1,41 procent på 3 månader.

Det kan jämföras med listpriset som ligger på 2,05 procent på tre månader. Nyligen slöts också ett avtal med Nordea. Det började gälla 30 mars och innebär en ränterabatt på minst 0,3 procentenheter på listpriset.

– Vi har valt att arbeta med det här av olika skäl. Dels har vi en lång tradition av att utöva konsumentmakt och för många av våra medlemmar är bolån väldigt viktigt. Dels har vi lagt märke till att många inte förhandlar om bolåneräntan med sina banker. En bostadsaffär är något man kanske bara gör en gång i livet och är man inte van vid förhandlingar är det inte lätt att veta vad man ska säga, säger Torbjörn Bredin, kanslichef TCO som inte är främmande för att göra avtal med fler banker.

– Vi har märkt att många av våra medlemmar har använt sig av det här och att det har varit uppskattat. Är man inte kund hos de aktuella bankerna har man ändå kunnat använda sig av avtalet i en förhandling.

Även Saco har sedan några år tillbaka samma överenskommelse som TCO har med SEB. Överenskommelserna kan utnyttjas av samtliga medlemmar i Saco:s 22 förbund.

LO har ett fristående bolag som arbetar med mervärdestjänster för medlemmarna och har testat med kollektiva förhandlingar om bolån med banker.

– Vi har jobbat för att hitta strukturer för den här typen av avtal med bankerna men har kommit fram till att det inte är läge att gå vidare med det just nu, säger Tobias Lundin Gerdås, opinionsbildningsansvarig på LO.

Enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza är de avtal som finns mellan fackförbund och banker väldigt förmånliga.

– Det är bara en fjärdedel av alla svenskar som prutar på sina bolåneräntor och de som gör det lyckas i snitt pruta 0,4 procentenheter. Här kan man i vissa fall få en större rabatt enbart genom att vara medlem i facket. En vanlig bolånekund kan spara 10 till 12.000 kronor om året.

Hur många känner till att fackförbunden och bankerna har de här uppgörelserna?

– Jag tror inte att det är så känt. Många tänker inte på vilken juvel det här är i fackförbundens utbud. Man missar att räkna på det. Jag tycker att det är helt rätt av fackförbunden att röra sig mot plånboksfrågor. Det här är ett bra sätt att förbättra medlemmarnas privatekonomi.

Annica Creutzer, som är frilansjournalist och expert på privatekonomi, håller med om att avtalen är bra.

– Det enda man ska vara vaksam på är om banken kräver att man ska flytta sina pensionspengar dit för att få ta del av avtalet. Vill man inte byta bank kan man använda avtalen som en riktmärke i sin egen prutning, säger hon.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.