Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så fixar du sommarjobb utomlands

Foto: Alamy

Är du äventyrlig och vill komma bort från Sverige i sommar? I så fall kan du söka sommarjobb utomlands. Men se till att vara noga förberedd innan du ger dig iväg.

– Till och börja med ska man se till att få läsa igenom arbetskontraktet innan man åker iväg. Man bör se till så att anställningsvillkor så som arbetstider och lön står med. Kolla helt enkelt att inget ser konstigt ut. Är man osäker på något kan man kontakta oss, så hjälper vi till, säger Elisabeth Andersson, Eures rådgivare på Arbetsförmedlingen.

Tänk också på att ha ett startkapital innan det är dags för resa. En ekonomisk buffert är nödvändig då det tar en månad innan första lönen kommer in på kontot. Viktigt är också att lönen betalas ut på korrekt sätt.

– Att jobba svart bör man absolut inte göra. Man står då utan försäkringsskydd och kan råka mycket illa ut om man blir sjuk. Dessutom missar man möjligheten att tillgodoräkna sig den arbetade tiden i socialförsäkringen, säger Elisabeth Andersson.

Hon förklarar också att det är bra att kontakta Försäkringskassa innan resan för att höra om vilka förmåner och rättigheter man har i utlandet.

Även om sommaren närmar sig med stormsteg, så finns det lediga platser kvar att söka. Dels som bärplockare i Danmark eller inom servicesektorn på Åland. Vill man längre söderut så finns det också möjligheter.

– Vi har ett nära samarbete med flera hotell kring medelhavsområdet. Där kan man bland annat få jobba som frukostservitör, sportinstruktör eller barnledare, säger Elisabeth Andersson.

Som medborgare inom EU kan du med enkelhet röra dig inom unionsländerna för att jobba. Om du däremot vill söka dig ännu längre bort krävs lite mer gedigna förberedelser. Då behöver du kontakta ambassaden för landet i fråga, och ansöka om arbetstillstånd.

– Populär bland många ungdomar är att åka till Nya Zeeland och Australien. Där kan man få ett så kallat ”working holiday visa”, som innebär att man kan stanna upp till ett år och arbeta. I USA kan man bland annat jobba som aupair eller lägerledare. Dessa jobb förmedlas via etablerade organisationer som även hjäler till med arbetstillståndet, säger Elisabeth Andersson.

Men om du inte är så sugen på att resa långt så kan det vara värt att vända blicken mot grannlandet i väst. Lars Pettersson är en av grundarna bakom företaget cribsnorge.se som tillgodoser jobb för svenskar i Norge.

– Vissa yrken är väldigt eftertraktade i Norge över sommaren. Det finns jobb inom vård, transport och restaurang. Kockar är extremt efterfrågade. Sen finns det jobb som inte är så populära bland norrmän. Är man till exempel en duktig säljare så kan man tjäna väldigt bra med pengar, säger Lars Pettersson.

Vidare förklarar han att det råder en naturlig tillväxt i Norge, så för den som känner sig lagom äventyrlig så finns det goda chanser att hitta ett jobb över sommaren. Dessutom är lönen i många branscher mycket bättre än i Sverige.

– Jag tycker man ska ta chansen. Det är bättre med ett jobb i Norge än att sitta hemma och pilla sig i naveln.

Så här gör du

•Börja med att välja ett land som du vill jobba i. Ta hänsyn till dina språkkunskaper och vilken typ av arbete du klarar av.

•Läs på om landet du ska till. Ofta kan det finnas särskilda skatteregler att känna till.

•Ta kontakt med Försäkringskassan och kontrollera ditt sjukförsäkringsskydd.

•På Arbetsförmedlingen kan du hitta jobb inom alla EU-länder och Schweiz. Där finns jobb samlade från samtliga länders offentliga platsbanker.

•Ta i god tid reda på hur du ska bo. Åtminstone för den första tiden.

•Kontakta ditt försäkringsbolag innan resan och se så att du är ordentligt skyddad.

•Se till att ha en ekonomisk buffert innan du reser.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.