Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så förhandlar du ner din boränta

Other: Foto: TT

Just nu är det guldläge att förhandla om räntan på dina bolån. Det anser Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.
– Nu kan snittsvensken få ner sin ränta till under två procent, säger han.

Riksbankens sänkning av reporäntan till 0,25 procent och bankernas ökade marginaler gör det extra gynnsamt att förhandla om boräntan.

– Nästan alla som förhandlar lyckas och ofta går det att spara mellan 8000 och 10.000 kronor per år. Det är en halv månadslön för många, säger Claes Hemberg.

Hans bästa tips till den som vill få ner sitt bolån är att ringa flera olika banker.

– Att jämföra olika banker borde vara som att jämföra olika matbutiker och sedan välja den billigaste, säger han.

Enligt Claes Hemberg behöver den som vill pruta också fila på sina argument.

– Du kan inte säga att du vill ha lägre ränta för att du vill kunna köpa mer chips till fredagsmyset. Ett bra argument som bankerna själva brukar använda är att du måste bygga upp din buffert för att ha pengar när räntorna höjs, säger han.

Claes Hemberg tycker också att det är viktigt att läsa på. Till exempel ha koll på hur stort ditt lån är i förhållande till värdet på din bostad. Ju lägre lån i förhållande till värdet, desto bättre förhandlingsläge har du.

Andra råd är att inte lyssna på bankens argument om att du måste bli helkund för att få lägre ränta, att bestämma en tid för hur länge din nyförhandlade ränta ska gälla och att ringa till banken igen när löptiden går ut.

– Det är också smart att prata med sina grannar. Jämför era räntor och fråga sedan banken hur det kommer sig att din granne med ungefär samma lön kan ha lägre ränta än vad du har.

Hur mycket kan man pruta på sitt bolån?

– Snittprutaren får ner räntan med 0.35 till 0,45 procentenheter. Det innebär att många nu kan få ner sin ränta till under två procent.

Så för handlar du ner din boränta:

1. Ring minst fyra olika banker och kolla vilken ränta de kan erbjuda.

2. Läs på! Kolla upp hur mycket lån du har i förhållande till värdet på din bostad.

3. Tänk ut ett bra argment. Till exempel att du måste spara ihop en buffert som du kan använda när räntorna går upp.

4. Prata med dina grannar och jämför era bolåneräntor.

Så kontrar du bankernas argument:

1. Bankens argument: Du kan få ner räntan om du blir helkund.

Din kontring: Be då banken räkna på hur mycket du sparar på att flytta din hemförsäkring, ditt pensionssparande och din bilförsäkring från andra företag till banken. Det finns också diskussioner på EU-nivå om att förbjuda bankers krav på att låntagare ska bli helkunder.

2. Bankens argument: Vi måste tänka på riskvikterna.

Din kontring: Bankerna har de under de senaste åren fått bättre marginaler än på länge.

3. Det här är det bästa jag kan ge dig.

Din kontring: Det var synd för en annan bank som jag pratat med kan ge mig lägre ränta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.