Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så funkar investeringssparkontot

Så funkar det –12 svar om investeringssparkontot

1 Vad är investeringssparkontot?

– En ny sparform där olika tillgångar kan samlas i ett skal och där det går att köpa och sälja tillgångar utan att reavinstskatt utlöses. Börjar gälla från den 1 januari.

2 Vad får ligga i ISK?

– Aktier, fonder och olika finansiella instrument som är noterade på en börs eller handelsplattform. Även kontanter på bankkonto kan placeras där. Av skatteskäl är det inte fördelaktigt att ha kontanter där men det kan behövas för att sköta de köp och försäljningar som görs.

3 Kan jag föra över tidigare sparandet utan att skatta för reavinsten?

– Nej. Att slippa skatta för reavins- ter gäller bara för nysparande. Värdepapper man har kan flyttas över, men de beskattas i samband med överföringen.

4 Hur påverkar kontot min deklaration?

– Du behöver inte deklarera de affärer som görs inom skalet. I stället beräknas en schablonskatt på värdet på tillgångarna.

5 Hur beräknas skatten?

– Varje kvartal mäts värdet på kapitalet. Till det läggs insättningar av kontanta medel och värdepapper som flyttats in under perioden. En fjärdedel av summan blir kapitalunderlaget som multipliceras med statslåneräntan som i dag är 1,63 procent. Det blir en schablonintäkt som redovisas som intäkt av kapital och beskattas med 30 procent. Den bank som har kontot ska rapportera till Skatteverket.

6 Kan jag kvitta schablonintäkten mot kapitalförluster utanför ISK?

– Ja. Schablonintäkten kan kvittas mot kapitalförluster och andra utgifter i inkomstslaget kapital.

7 Kan par ha konto ihop?

– Nej. Det är bara privatpersoner som kan ha ett investeringssparkonto och kontot kan bara innehas av en person.

8 Gäller insättningsgarantin och insättarskyddet för medlen på kontot?

– Ja.

9 Vad händer om jag byter bank?

– Enligt lagen ska det inte finnas några begränsningar. Tillgångarna från ett investeringssparkonto kan flyttas utan skatteeffekt till likadant konto i en annan bank.

10 Vad händer vid dödsfall?

– Vanliga arvsregler gäller.

11 Kan jag belåna ISK?

– Skattereglerna gör det ofördelaktigt att göra det inom skalet. Både Avanza och Nordnet har flaggat för att andra lösningar ska göra det möjligt.

12 Varför införs ISK?

– Regeringen har flera skäl. Ett är stimulera till ökat sparande. Ett annat är att förbättra konkurrensen genom att det ska bli enklare att flytta mellan olika sparformer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.