Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så gick det med Trumps ekonomiska löften

Foto: Brynn Anderson/AP

Obamacare ska bort, skatten sänkas, en mur mot Mexiko byggas och fler jobb än någonsin skapas. Det var några av de ekonomiska löften som Donald Trump gav i presidentvalskampanjen. DN har gått igenom hur löftena har uppfyllts ett år efter valet.

”Jag ska bli den bästa jobbskapande president som gud någonsin har sett” och 1 000 miljarder ska satsas på infrastruktur. Donald Trump var långt ifrån blygsam i sitt budskap under presidentvalskampanjen. Men hur har det egentligen gått? En genomgång visar att i vissa fall, som avregleringar, har han kommit ganska långt i att infria sina löften. I andra, som att riva upp sjukförsäkringssystemet Obamacare, har han gått bet.

Här är några av de ekonomiska områden där Trump utlovade omfattande förändringar.

Skattesänkningar.

1

Donald Trump lovade ”den största skattesänkningen i amerikansk historia”. Inget har hänt ännu. Men på torsdagen, efter en lång försening, presenterade republikanerna till sist ett utkast till den största skattereformen på 30 år. 

Här ingår både lägre inkomstskatter och sänkt bolagsskatt från 35 till 20 procent. Dessutom ska det bli mindre kostsamt för amerikanska företag att ta hem vinster från utlandet. 

Än så länge är det dock en lång väg att vandra innan förslaget drivits igenom i kongressen. Få tror på Trumps förhoppning om att få grönt ljus av kongressen innan årets slut. Åsikterna om hur reformen ska finansieras är en tvistefråga i det republikanska partiet och flera revideringar lär krävas innan ett färdigt förslag går igenom. 

Demokraterna är skarpt kritiska och hävdar att förslaget gynnar höginkomsttagare, snarare än arbetare och medelklassen. 

Investeringar.

2

Över 1 000 miljarder dollar ska spenderas på infrastruktur, lovade Donald Trump. Här har han kommit ett steg på vägen genom att lansera en plan där 200 miljarder dollar ska tas ur statskassan för att ”återuppbygga” USA under en tioårsperiod. Resten av pengarna är tänkta att komma från privat sektor. Hur det ska gå till är dock oklart och förslaget har inte gått igenom kongressen. Löftet är alltså inte infriat, än så länge.

Obamacare.

3

Här var Trump väldigt tydlig, Obamacare ska bort och det omedelbart. Hittills har han dock misslyckats på detta område. Kongressen har inte gått med på de ändringar som Trump har föreslagit. Han har också haft problem med att presentera något tydligt alternativ. Däremot har Trump-administrationen försvagat Obamacare på olika sätt. 

Avregleringar.

4

Trump utfäste att för varje ny regel som införs ska två försvinna. Här verkar han vara på väg i den riktning han lovade. Enligt USA:s handelskammare har Trump under sin tid kommit med 29 dekret om avregleringar och 14 regler som Obama införde har återkallats. 

Planer finns på ytterligare avregleringar. Trump vill bland annat dra tillbaka en del av de hårdare regler på finansmarknaderna som infördes efter finanskrisen. 

Färre regler välkomnas av den amerikanska tillverkningsindustrin som tycker att en omfattande byråkrati ger dem konkurrensnackdelar jämfört med andra länder. 

Kritik finns dock gentemot Trumps avregleringar på klimatområdet. Han har exempelvis avskaffat Obamas restriktioner på utsläpp från kolindustrin. Att han dessutom har dragit sig ur det internationella Parisavtalet, som syftar till att minska utsläppen av växthusgaser, har inte bara stött på motstånd från miljövänner. Företag som Tesla, General Electric och Goldman Sachs varnar för att utländska konkurrenter kommer att vinna fördelar vad gäller miljövänliga alternativ genom olika statliga subventioner när deras länder satsar på att nå klimatmålen, medan USA går åt andra hållet.

Jobbskapande.

5

Här har Trump hållit en hög profil. Han ska ”ta tillbaka” jobben till USA och bli den bästa jobbskapande presidenten i amerikansk historia. Det blir dock svårt. Under Obamas sista period som president sjönk arbetslösheten kraftigt. Det har den fortsatt att göra, men ju lägre den blir desto svårare blir det att skapa nya jobb. Arbetslösheten ligger nu på strax över 4 procent och närmar sig så låga nivåer att det är svårt för företagen att hitta den arbetskraft de behöver. Därför är det inte så konstigt att Trump inte håller riktigt samma takt i antalet nya jobb som Obama gjorde under slutet av sin period som president.  

Ytterligare en väg mot flera amerikanska jobb var enligt Trump muren som han under väckelselika möten lovade bygga mot Mexiko. Av muren har blivit intet. Trump säger att Mexiko ska betala för den. De vägrar. 

Skapa ”smartare handelsavtal”.

6

Här har Trump fört en politik i linje med de löften han gav i valrörelsen där "America first" var slagordet. Han har påbörjat en omförhandling av Nafta, ett frihandelsavtal mellan Mexiko, Kanada och USA. Samtidigt har USA dragit sig ur TTP, ett frihandelsavtal där bland andra länderna kring Stilla havet ingår. Dessutom har förhandlingarna om ett avtal med EU, TTIP, helt lags på is. Däremot har det än så länge inte blivit något av de tullar på 35 procent respektive 45 procent gentemot mexikansk och kinesisk import som Trump utlovade. Om det är smart för USA att dra sig ur frihandelsavtal rådet det delade meningar om. Amerikanska företag med tillverkning i Kina och Mexiko är säkert lättade att några handelshinder ännu inte har införts. Drabbas de av tullar blir det inte till någon större fördel för USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.