Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så gör du om SAS går i konkurs

Har du köpt en charterbiljett eller en reguljär biljett? Har du handlat kontant eller på kredit? Det här är vad som gäller för dig som resenär om SAS skulle gå i konkurs.

Misslyckas SAS med sin affärsplan och eventuella följande åtgärder hotar konkurs och inställda flygningar. Vad innebär det för dig som resenär?

Lättast att få pengarna tillbaka är det om du köpt en paketresa och/eller handlat med kort. Svårast är det om du köpt biletten reguljärt och med kontanta medel. Så här ser förutsättningarna ut:

• Om du har köpt din flygbiljett som en paketresa:

Du har hjälp av resegarantilagen, som ger ett minimiskydd vid konkurser. Begär ersättning från resegarantinämnden. Arrangören är i första hand skyldig att erbjuda flygresa med ett annat bolag, i andra hand ge pengar tillbaka.

En paketresa kan vara en charterresa, men det kan också vara något enklare. Man ska i ett paket ha köpt transport och inkvartering eller transport och någon annan turisttjänst, som är en ”inte oväsentlig del av arrangemanget”.

• Om du har köpt din flygbiljett reguljärt med kreditkort:

Du har ingen hjälp av resegarantilagen, men däremot av konsumentkreditlagen. Du får pengarna tillbaka av ditt kreditkortsföretag. Det brukar gå på några veckor. Har du handlat med ett annat kort än ett kreditkort kan kortföretaget eller banken ha egna regler som ger rätt till ersättning. Kontakta ditt kortföretag.

• Om du har köpt din flygbiljett reguljärt med kontanter:

Du har ingen hjälp av vare sig resegarantilagen eller konsumentkreditlagen. Begär ersättning från flygbolagets konkursförvaltare. Chansen att få tillbaka pengarna är mycket liten.

– Det blir en så kallad oprioriterad fordran, vilket i praktiken innebär att man inte får pengarna tillbaka, säger Katarina Karlsson på Konsumentverket till DN.se.

Det finns också försäkringar som skyddar mot flygbolagskonkurser. Hör med ditt försäkringsbolag vilka villkor som gäller.

– Vår erfarenhet är att försäkringsbolagens vanliga tilläggsförsäkringar för resor inte täcker upp för konkurser. Ett flertal gör inte det i alla fall, säger Katarina Karlsson.

Skulle en konkurs inträffa när du befinner dig i utlandet och du inte har pengar nog för en ny biljett hem har du vissa möjligheter att få ett lån av svenska ambassaden.

Källa: Konsumentverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.