”Nigeriabreven”
Någon har dött, ofta i samband med olyckor eller nationella omvälvningar, och av någon fantastisk anledning har just du fått möjlighet att ta hand om flera miljoner, bara du skickar in dina bankuppgifter. Typen nämns första gången i franske polischefen François Vidocqs memoarer från 1829; fallet är dock från 1797.
Bankbluffen
Ett e-postmeddelande berättar att du behöver logga in på din nätbank/betaltjänst för att lösa vissa problem. E-posten har en länk till en sida som ser precis ut som den riktiga men är bara till för att lura av dig kontouppgifter.
Olgas spis
Olga bor i en liten by och hennes vedspis har gått sönder. Byäldsten har hjälpt henne att översätta e-posten till engelska. Helst vill hon ha en ny spis men det går alldeles utmärkt med pengar också.
Lotterivinsten
Utan att du vet om det har din e-postadress deltagit i ett jättelotteri med supervinster. Skicka bara in dina bankuppgifter så öppnar sig himlen.
Prylköpet från utlandet
Någon i utlandet nappar på din Blocketannons och skickar en check eller betalningsorder på ett större belopp än köpesumman. Du betalar tillbaka mellanskillnaden. Någon dag senare meddelar banken att checken saknar täckning. Bluffen kan vara lätt att genomskåda, vill någon i Storbritannien köpa dina gamla vinterdäck för en groteskt stor summa är det bara att dra öronen åt sig.
Katalogbluffen
Någon ringer upp och påstår att du tecknat dig för en företagskatalog, tryckt eller på webben. Prövoperioden som var gratis har gått ut och nu är du bunden av ett tvåårsavtal.
Microsoftindiern
Du blir uppringd av ”Microsofts support” som hävdar att du har fel på din dator. ”Ge oss lösenorden och låt oss logga in!” Sedan dammsugs din dator på jakt efter persondata som kan användas. En variant är att din Windowslicens sägs ha gått ut och du ska betala en förlängning.