Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så har de gjort förr

Känns de igen? Här är några få av alla klassiska och återkommande försök att lura av dig pengar.

”Nigeriabreven”

Någon har dött, ofta i samband med olyckor eller nationella omvälvningar, och av någon fantastisk anledning har just du fått möjlighet att ta hand om flera miljoner, bara du skickar in dina bankuppgifter. Typen nämns första gången i franske polischefen François Vidocqs memoarer från 1829; fallet är dock från 1797.

Bankbluffen

Ett e-postmeddelande berättar att du behöver logga in på din nätbank/betaltjänst för att lösa vissa problem. E-posten har en länk till en sida som ser precis ut som den riktiga men är bara till för att lura av dig kontouppgifter.

Olgas spis

Olga bor i en liten by och hennes vedspis har gått sönder. Byäldsten har hjälpt henne att översätta e-posten till engelska. Helst vill hon ha en ny spis men det går alldeles utmärkt med pengar också.

Lotterivinsten

Utan att du vet om det har din e-postadress deltagit i ett jättelotteri med supervinster. Skicka bara in dina bankuppgifter så öppnar sig himlen.

Prylköpet från utlandet

Någon i utlandet nappar på din Blocketannons och skickar en check eller betalningsorder på ett större belopp än köpesumman. Du betalar tillbaka mellanskillnaden. Någon dag senare meddelar banken att checken saknar täckning. Bluffen kan vara lätt att genomskåda, vill någon i Storbritannien köpa dina gamla vinterdäck för en groteskt stor summa är det bara att dra öronen åt sig.

Katalogbluffen

Någon ringer upp och påstår att du tecknat dig för en företagskatalog, tryckt eller på webben. Prövoperioden som var gratis har gått ut och nu är du bunden av ett tvåårsavtal.

Microsoftindiern

Du blir uppringd av ”Microsofts support” som hävdar att du har fel på din dator. ”Ge oss lösenorden och låt oss logga in!” Sedan dammsugs din dator på jakt efter persondata som kan användas. En variant är att din Windowslicens sägs ha gått ut och du ska betala en förlängning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.