Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 20:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-har-tycker-foretagen-om-att-coronatesta-personalen/

Ekonomi

Så här tycker företagen om att coronatesta personalen

Foto: Johan Nilsson/TT

Spotify och Tele 2 testar sin personal för att se om de har haft covid-19. Samtidigt riktas det kritik mot hur pass tillförlitliga testsvaren är. DN:s rundringning visar att företagen är splittrade i frågan – så här resonerar arbetsgivarna. 

Coop

Coronakrisen har tvingat tusentals svenskar att arbeta hemifrån. En av få arbetsplatser som håller öppet är livsmedelsbutikerna. Coop har cirka 800 butiker i landet och drygt 80.000 anställda. 

– Vi diskuterade coronatester vid pandemins början. Vi släppte ämnet efter ett tag då det inte fanns några tillförlitliga tester. De tillförlitliga tester som finns nu bör vården ha tillgång till i förstahand, säger Tarik  Belqaid, pressekreterare på Coop. 

Han tillägger att kedjan har haft problem med hög personalfrånvaro. Därför fokuserar de på att stärka resurserna där det behövs.

H&M

Den svenska klädjätten är en av tre företag som ska coronatesta sina anställda. Bolaget är en del av en pilotstudie som testföretaget Werlabs ligger bakom. Intresset har varit stort bland personalen och företaget har erbjudits 5.000 tester, enligt Katarina Hugo, som är presskontakt för H&M- gruppen. 

Delar av forskarkåren har kritiserat tillförlitligheten bland de olika testerna av antikroppar. Vad gäller den kritiken hänvisar klädjätten till Werlabs. Längre ned i artikeln kan du läsa testföretagets kommentar. 

Foto: Henrik Isaksson/TT

Scania

Företaget är försiktigt positiva till testerna. Här hoppas man kunna testa sin personal så småningom. 

– Vi kommer försöka göra antikroppstester med tiden. Men vi har inte resurserna till det ännu, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania.

När antikroppstester kan bli aktuella för Scania vet inte Hans-Åke Danielsson.

Rolfs kök

Den Stockholmsbaserade restaurangen har funnits sedan 1989. Coronakrisen har slagit hårt mot restaurangbranschen. Trots det lyckas Rolfs kök hålla öppet som vanligt alla dagar i veckan. 

Hittills finns det inga planer på att coronatesta personalen. Det starka skälet är att testsvaren bedöms vara alldeles för osäkra, enligt Denise Moosberg, som är biträdande restaurangchef. 

I stället får alla medarbetare ta tempen. Det gör man antigen innan arbetspasset, eller när du kommer till jobbet. Den som har feber skickas hem. 

– Vi vet inte hur länge vi kommer göra det. Vi tar varje dag som den kommer, beroende på till exempel regeringens direktiv, säger Denise Moosberg. 

Volvo Cars

Företaget har bemannat sina arbetsplatser med coronastationer, där anställda kan mäta kroppstemperatur och blodsyremättnad. Men diskussioner om regelrätta tester ligger inte på bordet.

– Vi har inga planer på det. Bristen på tester överlag gör det mer logiskt att låta sjukvården ta hand om det, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

Foto: Magnus Hallgren

Tele2 

Mellan måndagen och onsdagen testades 2.000 anställda i Stockholmsområdet. Testerna kan enligt bolaget komma att ligga till grund för vidare beslut om hur och när en tillbakagång till kontoret kan bli aktuellt för anställda. 

– Vi tror att det här är en bra möjlighet för oss att dels hjälpa myndigheterna utvärdera hur stor smittspridningen är i Stockholms län, och dels göra något som de anställda uppskattar, säger Fredrik Hallstan på Tele 2:s pressavdelning.

Kan man lita på de här testerna?

– Det kommenterar jag inte, utan det får du fråga Werlabs om.

Vad testerna kostat vill inte Fredrik Hallstan avslöja. Han avböjer också att kommentera om fler tester kan bli aktuella i framtiden.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

MTR

Företaget kör tunnelbanan i Stockholm. Likaså har de snabbtåg som bland annat går mellan Stockholm och Göteborg. Stora delar av personalen räknas som samhällsbärande, såsom tunnelbaneförarna. 

I dagsläget genomförs inga coronatester på medarbetarna. Däremot har bolaget en dialog med Trafikförvaltningen om att testa vissa nyckelgrupper inom kollektivtrafiken. Det skriver pressansvarige Maria Hansson, i ett mejl till DN. 

Spotify

Musikjätten testade personalen i Stockholm redan under förra veckan, rapporterar TT. Företaget avböjer att kommentera beslutet, men skriver i ett mejl till DN att testsvaren kommer att samlas in och aggregeras anonymt av bolaget som genomför piloten. 

Vad gäller kritiken mot olika slags coronatester hänvisar Spotify till Werlabs. Längre ned i artikeln kan du läsa testföretagets kommentar. 

Afry 

Ingenjörs- och designföretaget har globalt 17.000 anställda. Närmare hälften av alla arbetar i Sverige. Cathrine Sandegren är kommunikationschef på bolaget. 

– Vi har genomfört förebyggande åtgärder för att stoppa smittspridningen, och precis som många andra företag utvärderar vi nu om testerna skulle vara lämpliga för våra medarbetare. 

Cathrine Sandegren fortsätter:

– Vi behöver lyssna på myndigheter och andra aktörer för att förstå hur pass tillförlitliga proven är. Förutsättningarna ser också olika ut beroende på i vilket land man arbetar. Det finns olika sätt att förhålla sig till smittspårning och tester.