Blivit varslad? Eller går du i tankar på att byta jobb?
Karriärrådgivaren Marjoe Attermo Alm menar allt för många jobbsökande är trångsynta och borde tänka om.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 07:52
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-hittar-du-dromjobbet-tio-tips-fran-experten/
Blivit varslad? Eller går du i tankar på att byta jobb?
Karriärrådgivaren Marjoe Attermo Alm menar allt för många jobbsökande är trångsynta och borde tänka om.
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
När vi söker nya jobb underskattar vi ofta vår egen förmåga, menar karriärrådgivaren Marjoe Attermo Alm. Om du länge befunnit dig i en bransch, kan de erfarenheter du lärt dig där vara oumbärliga på en annan arbetsplats.
– Man glömmer också ofta bort hur viktiga personliga kvalitéer är, även om det såklart är viktigt att du uppfyller kravprofilen på det nya jobbet, Många har ett tunnelseende när det kommer till att leta nya jobb, till dem säger jag: våga prova.
Beroende på situation kan jobbsökande vara en väldigt stressfylld process. Om du gått igenom hundratals annonser och orken börjar tryta tycker Marjoe Attermo Alm att du ”ska vända på steken”.
– Tänk istället på tre arbetsgivare du skulle ge din högra arm för att jobba hos. Mejla dem, gör en spontanansökan. Då har du också all makt själv att följa upp hur det går, säger karriärrådgivaren.
Hon berättar att det blir allt vanligare att arbetsgivare inte ger besked när man halkat ur rekryteringsprocessen. Därför är det viktigt att försöka ta kontroll över situationen.
– Använd också dina egna nätverk, berätta att du letar efter jobb. Du vet aldrig, din grannes mormors faster kanske känner någon som skulle kunna hjälpa till och tillslut leda till det där drömjobbet.
Fundera också på om en utbildning kan vara något för dig. Det behöver inte innebära tre år i skolbänken, utan de flesta yrkesinriktade utbildningarna är endast 44 veckor, berättar Marjoe Attermo Alm.
Dessa utbildningar kallas för omställningsutbildningar. Exempelvis kan du utbilda dig till undersköterska efter att ha varit vårdbiträde. Eller att du behöver läsa ett nytt språk eller få spetskompetens inom ditt nuvarande arbete. Programmerare är en utav de populäraste omställningsutbildningarna.
– Man kan ha en känsla av att man inte klarar av att sitta i skolbänken igen. Men det är viktigt om du fått många nej, att kanske tänka på utbildningsmöjligheterna. Och fråga dig själv, vad har du för inre drivkrafter som gör att du kan lägga 40 timmar i veckan på det?
Läs mer: