Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så hittar du rätt i lampdjungeln

Från månadsskiftet blev förbudet mot traditionella glödlampor näst intill totalt. Bara mycket svaga och specialglödlampor är fortfarande tillåtna. Din Ekonomi har bett Christofer Silfvenius, belysningsexpert på Energimyndigheten, om hjälp att hitta rätt i lampdjungeln.

Kan man lita på att lampan kan lysa så länge som det anges på förpackningen?

– Lamporna ska ha testats av tillverkarna och det ska finnas protokoll på det. Tiden stämmer ganska väl med de tester som vi har gjort.

Påverkas lampans livslängd om lampan tänds och släcks mycket?

– LED- och halogenlampor påverkas inte av hur många gånger de tänds och släcks Det finns krav på att lamporna ska klara speciella tänd/släck-tester.

Vilket är bästa sättet att hitta rätt styrka på energisparlampor; att gå på wattjämförelser med glödlampan eller titta på antalet lumen?

– Man bör titta på antalet lumen. Watt som mått är på väg ut.

Vad ska man titta på för att hitta energisparlampor som har lika naturligt ljus som glödlampor?

– På förpackningarna anges för det mesta färgtemperatur. I hemmet används ofta ”varmt” ljus på 2 700–3 000 K. Färgåtergivnings­indexet (Ra) är ett mått på färg­återgivning och det bör vara minst 80.

Det tar ju en viss tid för en låg­- en­ergilampa att nå full ljusstyrka. Kan man läsa på förpackningen hur lång den tiden är?

– Den tiden anges inte på förpackningen. Vill man ha en lampa som tänds snabbt ska man välja en halogen- eller LED-lampa.

Vilka tumregler finns det när man ska välja typ av lampa?

– Lågenergilampor passar bäst där man inte behöver tända och släcka dem ofta. Halogenlampor är lämpliga när man har höga krav på färgåtergivning. LED-lampor kan både vara bättre och sämre när det gäller färgåtergivning.

Är det någon skillnad på en låg­energilampa där man ser raka eller spiralformade rör jämfört med en lampa som ser ut som en traditionell glödlampa?

– Nej, båda är en typ av lysrörslampa.

Kan alla lamptyper fungera som dimmerljus?

– Alla halogenlampor kan dimras liksom de flesta LED-lampor. Några typer av lågenergilampor kan det men man får vara beredd på att både färgtemperaturen och färg­återgivningen kan förändras. Fråga i affären.

Hur farliga är olika slags energibesparande lampor för miljön?

– Halogen- och LED-lampor innehåller inget kvicksilver. En låg­energilampa innehåller omkring 3 milligram kvicksilver. Det finns ett allmänt förbud mot att använda kvicksilver men det finns undantag för lampor. Lågenergilampor är giftigare än vanliga glödlampor men nivåerna är låga.

– Om en varm lågenergilampa går sönder kommer kvicksilver ut i luften men det försvinner efter några timmar.

Kan man kasta halogen- och LED-lampor i soporna?

– Alla slags lampor, även glödlampor, ska lämnas till återvinning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.