Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så höjer du din lön – karriärcoachen tipsar

Lönediskussionen med chefen är samtalet som många svenskar bävar inför. ”Många tar betablockerare för att ens kunna genomföra mötet” berättar beteendevetaren och karriärcoachen Nina Jansdotter. För DN.se delar hon med sig av sina bästa tips och trix för att fixa en positiv löneförhandling.

Pengar triggar ofta igång någonting speciellt hos människor och Nina Jansdotter, beteendevetare och karriärcoach, möter ofta personer som känner sig undervärderade på sin arbetsplats på grund av lönen.

– I en marknadsekonomi är lön intimt förknippad med ett värde, lönen kan upplevas som ett svar på frågan om vad man egentligen är värd. Att uppfatta det som att ”alla andra” har en högre lön kan lätt skapa en olustig känsla av misslyckande, säger Nina Jansdotter.

Nina Jansdotters erfarenhet är att kvinnor generellt, i högre grad än män, tenderar till att vara väldigt emotionella och mindre rationella när det kommer till lönefrågan. Den som lyckas vara konkret och ta det mindre personligt kommer genast ha fördel av det i en löneförhandling.

– När du sitter där framför chefen så har han eller hon alltid en budget att förhålla sig till. Effektivt i det läget är att resonera i termer som din chef känner igen – var konkret och prata måluppfyllning till exempel. En god idé kan vara att föra fram statistik som stödjer din åsikt. Det gäller att koppla bort känslorna som skulle vilja få dig att regrediera till en treåring som ligger och sparkar på golvet.

Om du tycker att det är jobbigt att löneförhandla är du inte ensam, menar Nina Jansdotter.

– Det är sällan jag träffar någon som verkligen ser fram emot att ta upp lönen med chefen. Det vanliga är att det pendlar mellan att folk tycker att det är smått jobbigt till rent ut sagt, vidrigt. Jag vet många som tar betablockerare för att ens kunna genomföra mötet, de kan gå och gruva sig i flera månader inför löneförhandlingen.


Men det ska inte behöva gå
så långt att man känner att man behöver lugnande för att överleva en löneförhandling.

– En grundläggande sak är att bygga upp självkänsla som kan få dig att känna dig värdefull oavsett intjänad inkomst. Med en god självkänsla kan det också bli mindre laddat att prata om pengar, det blir lättare att kommunicera och ha större förståelse för andra perspektiv.

En annan inställning som en del intar är ”det spelar ingen roll vad jag säger, det kommer ändå inte göra någon skillnad”. Inställningen baserar sig i känslan av att inte kunna påverka situationen. Andra gör ett försiktigt försök men ger sedan upp alldeles för lätt när de stöter på lite motstånd, berättar Nina Jansdotter.

– I båda dessa fall kan man vinna på att vässa sina argument och skaffa sig kunskap om vad andra i samma position tjänar. Men stirra dig inte blind på enbart lönen, råder Nina Jansdotter.

– Skulle det verkligen vara omöjligt för din chef att höja lönen så kanske det i stället finns andra förmåner som kan erbjudas. En fortbildning eller annat liknande kan ju också vara ett bra alternativ som kännas okej.


Att komma väl förberedd till lönemötet är helt avgörande, tycker Nina Jansdotter.

– Nästan ingen kommer på smarta argument i ”stundens hetta”.

Har du vid något tidigare tillfälle upplevt att du lyckats förmedla vad du vill och fått din chef att dela din uppfattning? Tänk tillbaka på sådana situationer – vad gick bra och vad gick dåligt? Gör en utvärdering så du kan undvika eventuella misstag, tipsar Nina Jansdotter.

Nästa steg är att spåna fram en lista med saker som är bra med just dig, saker som du tillför på din arbetsplats och vad du har som ambition att prestera framöver.

– Låt stort och smått flöda fritt när du sätter ihop listan. När du känner dig klar tittar du igenom vad du skrivit och väljer ut tre argument som du formulerar så konkret du kan. Fokusera på ”hårdfakta”, det vill säga sådant som är mätbart. Resultat som kan mätas ger dina argument tyngd.

Men bara att höra sig själv uttala argumenten kan kännas otäckt för den som helst skyr löneförhandlingar.

– Avdramatisera genom att träna med en vän som leker ”chefen som ogärna höjer lönen”. Passa på att be din om vän ärlig feedback på hur du framför argumenten. Ofta kan man också själv höra vilja argument som var bättre i teorin än i praktiken, då vet du vad du kan spetsa till för att nå dina mål.

Att sätta upp mål innan man kliver in i en förhandling är viktigt, poängterar Nina Jansdotter. Hennes tips är att tänka ut tre målnivåer:

  • En drömnivå, där man önskar fritt…
  • En realistisk nivå, där man skulle kunna känna sig nöjd
  • En minimum-nivå, som är den lägsta lönen du kan tänka dig innan du säger upp dig från ditt jobb och gör något annat

 

Som i så många andra sammanhang handlar det också om att förbereda sig lagom mycket. Det är inte meningen att hamna i ett ”manus” under mötet.

– Var uppmärksam och lyssna på vad chefen har för åsikter. Förbered också frågor och lyssna noga på svaren så märker du vad han eller hon värderar vad gäller pengar. Lyckas du inte denna gång tar du med dig den kunskapen till nästa gång.

Men man bör också kunna se på en förhandling i ett långsiktigt perspektiv. Att pusha sin chef till den grad att han eller hon går med på någonting där personen efteråt känner sig ”lurad” är heller inte helt bra. Meningen är att båda parter ska känna att man nått konsensus.

Är situationen den att man står i beredskap att söka ett nytt jobb så vinner den jobbsökande på att vänta med att ta upp lönefrågan, anser Nina Jansdotter.

– Ibland kan man se jobbannonser där arbetsgivaren vill att man redan i ansökan ber sökanden specificera löneanspråk. Men det är inte det bästa, för många gånger kan det vara först vid intervjutillfället när man har chans att ställa frågor som man verkligen förstår och får en riktigt ordentlig beskrivning av arbetet. Och egentligen är det först då som det är rimligt att ge sig in i en lönediskussion.

Acceptera inte en alldeles för låg ingångslön för då kan det på sikt bli svårt att lönemässigt komma ikapp dina kollegor, råder hon.


Har du själv upplevt en jobbig löneförandling – eller tvärtom, har löneförandlingen varit lyckad och framgångrik? Berätta gärna din historia i kommentatorsfältet!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.