Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-inredde-de-6200-kvadratmeter-med-aterbruk/

Ekonomi

Så inredde de 6.200 kvadratmeter med återbruk

Bild 1 av 4 Kulturhuset Selma Lagerlöf center är en av de nya byggnader som ska lyfta stadsdelen Backa i Göteborg.
Foto: Erik Linn, White arkitekter.
Bild 2 av 4
Foto: Erik Linn, White arkitekter.
Bild 3 av 4
Foto: Erik Linn, White arkitekter.
Bild 4 av 4
Foto: Erik Linn, White arkitekter.

Bibliotek, kulturskola, restaurang och medborgarkontor ryms i byggnaden vid Selma Lagerlöfs torg i Backa i Göteborg. 6.200 kvadratmeter har inretts till nittio procent med återanvända möbler. 

- Bokhyllorna är nya, tyvärr. Det var en säkerhetsfråga, säger Annie Leonsson, ansvarig inredningsarkitekt på arkitektkontoret White.

Selma Lagerlöf center ligger vid torget med samma namn i stadsdelen Backa i Göteborg. För knappt tio år sedan skakades området av bilbränder och skjutningar. Nu växer studentbostäder och bostadsrätter fram intill det nybyggda kulturhuset, som stadsdelsdirektören beskriver som göteborgarnas nya vardagsrum. Här ska unga som gamla kunna slå sig ner i udda fåtöljer eller vid bord som snickrats ihop av skivor i olika material och färger. 

Det är fint, försäkrar arkitekten Mattias Lind. 

- Superfint! Snickaren har jobbat ungefär som när man river sönder textilier och gör trasmattor, skurit isär möbler i remsor och bitar och skapat nya, säger han till DN.

Vissa möbler kommer från kommunala verksamheter, andra från företag som fått dem reklamerade. Mattias Lind menar att det egentligen inte är svårt att arbeta med begagnade möbler, men att det kräver tid.  

– Den svåraste nöten att knäcka var att få den här brokiga familjen att kännas sammanhängande, säger han.

Lösningen inspirerades – något oväntat – av containrar. Arkitekterna kontaktade ett företag som arbetade med att märka containrar inför frakt. Sedan skapade de en stämpel som sattes på var och en av de totalt 3.600 inredningsobjekten.

Beräkningarna är ännu inte färdiga, men det står klart att kostnaden för inredningen blivit betydligt mindre än om man köpt nytt. Samtidigt har projektet krävt en större tidsåtgång. Nya kontakter har behövt knytas och möbler samlas in och förvaras. 

Mattias Lind hoppas att allt fler kommer att få upp ögonen för alternativ inredning framöver.

- Inreder du på ett stort kontor får det inte finns en fläck på möblerna, ingenting som skaver. I det här projektet har vi fått vända på det. Jag hoppas att en omställning är på gång i branschen.