Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så kan alliansen ta tillbaka makten efter budgetdebatten

Valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson tror inte att det kommer bli ett extra val. Hans tips är att Löfven avgår och att Anna Kinberg Batra (M) får frågan av talmannen att bilda regering.

De statsvetare som DN har talat med målar ut två tänkbara scenarier efter dagens budgetdebatt: antingen avgår Stefan Löfven – eller så utlyser han nyval.

Henrik Ekengren Oscarsson, valforskare vid Göteborgs universitet, tror inte på ett extra val. Antagligen kommer Löfven att meddela sin avgång och då kommer talmannen rikta regeringsfrågan högerut, tror han.

– Den som kommer få den tuffa frågan är Anna Kinberg Batra, säger Henrik Oscarsson.

Han drar paralleller till 1990 då Ingvar Carlsson (S) avgick efter att han inte hade fått stöd för stopplagarna av Vänsterpartiet. Carl Bildt (M) fick då frågan av talmannen, men tackade efter ett par dagar nej. Resultatet då blev att Ingvar Carlsson bildade en ny regering med ny politik, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

– Då var det också kris, men inte parlamentarisk i första hand utan en politisk kris till följd av den ekonomiska krisen.

Henrik Ekengren Oscarsson betonar att Anna Kinberg Batra efter dagens debatt, förutsatt att SD fäller regeringsbudgeten, har ett annorlunda läge än Löfven.

– Hon har ju då en alliansbudget för 2015 klubbad. Så hon behöver egentligen inte ta tag i Sverigedemokraterna förrän om ett år.

Men då ställs ju hon inför samma scenario nästa år?

– Ja men nästa år kan det vara väldigt mycket som är annorlunda. Man kan bygga upp en beredskap för fördjupade samarbeten. Det är klart att det här inte heller blir någon stark regering, de är fortfarande i minoritet även om SD förmodligen har lättare att rösta ja till alliansförslag, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Tror du att Anna Kinberg Batra svarar ja om hon får frågan av talmannen?

– Det är den tuffa frågan. När man lyssnar på budgetdebatten handlar det bara om en sak: ansvarstagande för Sverige, säger Ekengren Oscarsson och fortsätter:

– Nu är det upp till bevis: vad finns det för virke i det politiska ledarskapet i Sverige? Det är sådana här dagar som föder nya politiska ledare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.