Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så kan du spara dig rik

Ann-Christin Gramming slutade konsumera onödiga saker under ett år.
Ann-Christin Gramming slutade konsumera onödiga saker under ett år. Other: Peter Karlén

Ann-Christin Gramming slutade shoppa och fick plötsligt massor av pengar över. Och enligt privatekonomen Erika Pahne blir den som lägger undan pengar varje månad miljonär på lång sikt. Här är tipsen på hur du kan spara dig rik.

För några år sedan fick Ann-Christin Gramming från Göteborg nog av att konsumera. Hon ville utmana sig själv och se om det gick att sluta handla onödiga saker under ett helt år.

– Jag hade läst om en amerikansk kvinna som hade ett köpstoppsår men vi levde väldigt olika liv. Jag ville se om det gick att göra något liknande, trots att man var en familj med två barn, säger hon till DN.

Ann-Christin Gramming slutade gå i affärer och vande sig av med slentriankonsumtion. Några exempel på saker som hon helt slutade köpa var kläder, smink, böcker, tidningar och mat på restaurang.

– Det gick över förväntan. Mycket av det vi köper behöver vi inte. Det som var lätt att avstå från var prylar. Det var tuffare att sluta köpa mat och fika ute eftersom mycket av det sociala umgänget hänger på att man köper saker tillsammans.

Ann-Christin Gramming bloggade under köpstoppsåret och skrev sedan en bok om hur det gick. Boken sålde slut fort. Trots titeln: Köp inte den här boken. Hennes nya livsstil engagerade många.

– Att konsumtionen tar stor plats är en trend i tiden och jag tror att många funderar över det, säger hon.

Under köpstoppsåret kunde Ann-Christin Gramming spara cirka 3.000 kronor i månaden. Nu har hon inte köpstopp men ser sin konsumtion som hållbar och ansvarsfull. Hon kan fortfarande sätta undan pengar varje månad.

Enligt Erika Pahne som är privatekonom på Swedbank går Ann-Christin Gramming mot strömmen.

– Från 1998 till 2011 ökade konsumtionen med hela 30 procent i Sverige och många har alltså hellre konsumerat än att sparat, säger hon.

Men kan man spara sig rik?
– Det kan man om man börjar i tid och sparar länge. Det första steget till att spara sig rik är faktiskt att börja spara. Många är väldigt bra på att hitta undanflykter för att inte göra det.

Erika Pahne har tittat på ett räkneexempel för ett sparande till pensionen där det skulle ta cirka 45 år att få ihop 1,8 miljoner kronor om man sparar 21.300 kronor per år och har en avkastning på 2,5 procent. Får man bara en något högre avkastning på 4,5 procent har man i stället drygt 3,1 miljoner efter 45 år. Skillnaden i sparkapital på 1,3 miljoner beror dels på den något högre avkastningen men också på ränta på ränta-effekten vilken betyder mer ju längre tid man sparar. 

– Sparar man på lång sikt är det bättre att spara i fonder och aktier. Sparar man på kort sikt bör man ta ner sin risk, avkastningen har då dessutom inte heller lika stor betydelse, säger Erika Pahne.


Ann-Christin Grammings bästa spartips

• Håll dig borta från butiker.

• Ta med matlåda till jobbet.

• Se över ditt transportbehov. Kan du till exempel åka mer kollektivt eller cykla?

• Se över hur mycket pengar du lägger på mat. Det är en rörlig kostnad som du kan påverka.

• Spara direkt du får din lön. För över så mycket du tror att du kan spara till ett annat konto.

• Försök att inte uppgradera till dyrare vanor om du får högre lön.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.