Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 19:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-kan-du-utnyttja-tiden-mellan-jobb/

Jobb & karriär

Så kan du utnyttja tiden mellan jobb

Emelie Fågelstedt, är en av grundarna till frilansnätverket Svenska Nomader. Hon gillar friheten att själv kunna styra både arbetsplats och kompetensutveckling. Foto: Paul Hansen

En avmattad högkonjunktur har under slutet av året tvingat många företag att varsla om uppsägningar. Konsulten och den digitala strategen Emelie Fågelstedt vet hur man använder tiden mellan jobb på bästa sätt.

– Passa på att nätverka, gå digitala kurser och delta i hackatons, säger hon.

Redan efter utbildningen i kommunikation valde Emelie Fågelstedt bort livet som fast anställd. Hon ville ha friheten att bestämma var och när hon skulle jobba – även om det betydde att hon själv får jobba för en trygghet som man som anställd ofta tar för given.

Det har gjort henne väldigt medveten om sin egen kompetens och attraktivitet på arbetsmarknaden – och vikten av att hålla den aktuell.

– Som frilans måste man ta ett större ansvar för sin egen kompetensutveckling. Därför ser jag till att regelbundet gå på relevanta frukostseminarier och workshops.

Just nu förändras arbetsmarknaden snabbt till följd av digitaliseringen. Oavsett om man har en anställning eller inte blir det allt viktigare att hänga med i utvecklingen. Arbetsförmedlingens yrkeskompass har prognoser för utsikterna för specifika yrken – några kommer att rationaliseras bort.

Står man utan jobb en period är det ett bra tillfälle att se över vilka kompetenser som skulle gynna en framöver. Grundläggande kunskaper i programmering eller digitala verktyg är ofta ett attraktivt tillskott i meritförteckningen.

– Det finns flera bra onlinekurser som dessutom är gratis, som Google Digitalakademin om Googles egna verktyg. Kursen ger certifikat som man kan skriva upp på sitt CV.

Men trots digitaliseringens framfart står sociala kompetenser fortfarande högst i rang. När nätverksplattformen Linkedin kartlade de mest eftertraktade kompetenserna på arbetsmarknaden visade det sig att egenskaper som kreativitet och övertalningsförmåga låg i topp. Att förstå sig på AI, ha analytisk förmåga och kunna utveckla molntjänster kom strax därefter.

– Det är därför också bra att fundera på hur man kan utveckla sina sociala kompetenser och hur duktig man är på att arbeta i grupp, säger Emelie Fågelstedt.

Fack, branschorganisationer och en del coworking-kontor ordnar workshops och seminarier. Det ger tillfällen att både lära sig saker och träffa nya människor.

– Att nätverka är jätteviktigt för att hitta nya uppdrag och arbetsingångar. Det finns coworkingställen som man kan bli medlem i gratis, som Internetsstiftelsens Goto 10. Det är också bra att gå med i grupper som är relevanta för ens bransch, till exempel på Facebook.

Emelie Fågelstedt tycker att fler borde testa på hackatons – även om man inte kan något om tech. 

– Tanken med hackatons är att människor med olika kompetenser gör något ihop. De som anordnar dem vill gärna ha deltagare med så spridda kompetenser som möjligt så man behöver inte känna att man måste vara bra på IT – i stället kan man bidra med något helt annat.

Foto: Paul Hansen

För den som går i tankar på att starta eget kan tiden mellan jobb vara ett bra tillfälle att prova på det.

– Gå igenom vad du har jobbat med på dina tidigare arbetsplatser och vilka kompetenser du har. Kanske kan du paketera dem som en specifik tjänst som du kan erbjuda företag.

Emelie Fågelstedt påpekar att det inte behöver handla om ett uppdrag på heltid, utan ett mindre samarbete kan leda till större uppdrag eller en anställning på företaget längre fram.

Själv kan hon inte tänka sig att byta friheten i sitt frilansande liv mot tryggheten i en anställning. Den har låtit henne jobba från Tokyo och London när hennes man haft uppdrag där och stanna kvar på resmål efter att semestern tagit slut. Framöver räknar hon med att flexibiliteten ska ge henne mer tid med dottern Klara, som nu är sex månader.

– Dessutom har jag möjlighet att gå på de evenemang som intresserar mig och se till att jag håller mig attraktiv på arbetsmarknaden, säger hon.