Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så klarar du ekonomin som fattig student

Trots att studiemedlet höjs med nästan 300 kronor i höst har dagens student en knapp hundralapp mindre att röra sig med per månad jämfört med dem som studerade för 17 år sedan. För dig som ska börja plugga i höst är det hög tid att se över ekonomin.

Börja gärna med att göra en lista över inkomster och utgifter och skriv sedan en budget, ungefär som i exemplet här bredvid.
–Spara alla räkningar och kvitton under en månad. Det är viktigt att få med även små utgifter som fika, eftersom just små belopp lätt drar iväg och växer sig stora. Genom att göra en budget ser man lätt vad som går att förändra, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Den allra största utgiften är naturligtvis boendet. Enligt Nordeas beräkningar har den som äger sin lägenhet faktiskt en billigare månadskostnad än den som hyr, men att få lån för att köpa lägenhet kan vara svårt med en så osäker inkomst som studiemedel. Studentrum som är befriade från hyra under sommaren är ett alternativ och att dela lägenhet med en kompis kan också spara pengar, eftersom man då kan dela på kostnader för hyra, el, morgontidning och telefon.

–Men glöm inte att tänka på vad som händer om någon vill flytta. Man kan till exempel komma överens om ett par månaders betalningsansvar för den som flyttar, säger Ylva Yngveson, chef för Institutet för privatekonomi på Föreningssparbanken.

Även delad telefon kan leda till problem, om den ena gillar att prata i telefon mer än den andra.
–Det kan vara bättre att bara ha mobiltelefon om man inte litar på varandra. Se också till att själv bli uppringd av föräldrarna, så att du slipper betala för samtalen, säger Ylva Yngveson.

Kolla med försäkringskassan om du har rätt till bostadsbidrag. Du som har barn eller är mellan 18 och 29 år kan ha rätt till bidrag, beroende på hur du bor, hur många ni är i hushållet, sparade pengar och inkomst.
–Tyvärr räknas inkomsten på hela året, så den som jobbat under våren och börjar plugga i höst har kanske redan passerat gränsen för hur mycket man får tjäna, säger Ylva Yngveson.
Bara drygt var tionde student får bostadsbidrag i dag. Ingela Gabrielsson tror att just risken för att få betala tillbaka bostadsbidraget avskräcker många från att söka bostadsbidrag.

–Att bli återbetalningsskyldig innebär ett stort avbräck i ekonomin och riskerar att leda till en ond cirkel. Så länge reglerna fungerar så här är det bra att så många väljer att inte ansöka om bostadsbidrag.
Hur gör man då med studielånet? Privatekonomerna säger att studielån från CSN i regel är en bättre affär än ett vanligt banklån. Utan säkerhet är det svårt att få ett billigt lån, särskilt som övriga räntor är på väg uppåt, och CSN:s ränta grundar sig på ett genomsnitt av statslåneräntan tre år bakåt i tiden. Studielånsräntan ligger i år på 2,3 procent, och eftersom den inte är avdragsgill måste du jämföra med en bankränta på 3,29 procent om du vill undersöka andra lånemöjligheter.

–Dessutom avskrivs studielånet om du avlider innan du hunnit betala tillbaka allt. För att få samma skydd med ett vanligt lån måste du köpa en livförsäkring, säger Ylva Yngveson.
Gunilla Nyström, privatekonom på SEB ger rådet att om möjligt undvika att ta fullt studielån, eftersom återbetalningsreglerna har blivit tuffare.
–Det går att ansöka om bara bidragsdelen och den är dessutom pensionsgrundande, säger hon.

Ska du studera i många år, är det bra att tänka på att även veckor då du bara tagit bidragsdelen räknas av från det totala antal veckor du har rätt till studiemedel. Ett alternativ är att bara ta lån för 15 veckor under en termin i stället för 20 veckor för att på så sätt spara veckor som kan göra det möjligt att läsa ytterligare en tid. Magnus Forss på CSN tycker dock att det är bättre att gå ned på deltidsstudiestöd.

–Att studera helt utan inkomst innebär att du blir nollad i både a-kassa och sjukpenning. Tar du studiemedel på 50 procent i stället, innebär det att du sparar veckor och samtidigt undviker att åka ur trygghetssystemen, säger han.

Tänk på att den avkastning du får på exempelvis fonder kan påverka bostadsbidrag och studiemedel.
–Samma sak gäller om du som student säljer en bostad med vinst. Då kan du få betala tillbaka både bostadsbidrag och studiemedel. Är man i den situationen kan det vara bättre att vänta med att sälja, säger Ylva Yngveson.

Att välja bort hemförsäkring och olycksfallsförsäkring kan straffa sig i längden. Och trots att ekonomin ofta är kärv är det bra att försöka lägga undan en slant för oförutsedda utgifter, som till exempel tandläkarbesök. Men naturligtvis måste man också njuta av studentlivet.
–Visst ska man roa sig, men bestäm innan hur mycket kvällen får kosta och håll dig till det, säger Gunilla Nyström på SEB.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.