Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så lyckas du med bostadsaffären

Other: Foto: TT

Hur förbereder man sig för den kanske största affären i livet, vad gör man på en visning och hur fungerar en budgivning? DN har med hjälp av Konsumentverket, Boupplysningen.se och Mäklarsamfundet sammanställt en guide till dig som ska köpa lägenhet.

Förberedelserna

• Gå på många visningar.

Genom att gå på många visningar och ha koll på vilket pris lägenheterna säljs för får du kunskap om vad en viss lägenhet är värd. Det hjälper dig att veta om du betalar ett överpris eller underpris för din lägenhet när du väl köper den.

• Jämför med andra lägenheter

Kolla vad bostadsrätter i samma eller liknande områden sålts för under den senaste tiden. Det kan ge en bra fingervisning på prisläget.

• Stirra dig inte blind på priset.

Det är viktigt att också titta på månadskostnaden. Räkna ut vad din totala månadskostnad skulle bli om du köper lägenheten.

Visningen

• Undersökningsplikt

Du som köpare har undersökningsplikt. Det innebär att du inte kan klaga i efterhand på fel i lägenheten som du skulle ha kunnat upptäcka.

•Var extremt noggrann

Testa allt i lägenheten. Kolla under mattor, bakom tavlor, spola i toaletten och vrid på kranar. Fråga mäklaren när badrummet renoverades och av vem och begär intyg på det. Fråga också när och av vem köket renoverades. Undersök förråd och tvättstuga.

• Gör egen besiktning

Om något med lägenheten känns osäkert kan det vara värt att anlita en egen besiktningsman. Det kan kosta en del men om något inte känns rätt kan det vara värt det.

• Tänk realistiskt och se potential

Låt dig inte skrämmas av fula tapeter och smaklös inredning. Titta på hur lägenheten är planerad och tänk på hur du skulle kunna bo där. Finns det möjlighet till förvaring? Är den praktisk? Tapeter går att måla om medan det är svårare att flytta väggar.

Lånelöftet

• Prata med olika banker

Prata med olika banker och förhandla om vilken ränta du kan få på dina bostadslån. Det är viktigt att du har ett lånelöfte innan du ger dig in i en budgivning.

• Dubbelkolla lånelöftet

Även om du fått ett lönelöfte tre månader tidigare är det bra att kolla att lånelöftet fortfarande gäller när det är dags för köp. Det gäller framförallt om din finansiella situation har förändrats eller om du köper en bostad i en annan region än planerat.

Kolla upp bostadsrättsföreningen

• Ring ordförande

Ring styrselns ordförande för att få en bild av föreningen. Du kan till exempel fråga om det är några renoveringar på gång och kolla hur mycket tid medlemmarna förväntas lägga ner på arbete i föreningen.

• Kolla årsredovisningen

Du kan också läsa föreningens stadgar och läsa årsredovisningen. Där ska du titta på skulder i förhållande till tillgångar och hur stora lån föreningen har. Titta också på hur höga räntorna på lånen är. Känns det krångligt att läsa årsredovisningen kan du kanske be en ekonomiintresserad vän att titta på den.

Så hanterar du mäklaren

• Kolla så att mäklaren är registrerad.

Fastighetsmäklarinspektionen har ett register över alla Sveriges mäklare. Den som inte är registrerad där är ingen mäklare.

• Mäklaren är en mellanhand

Det största ansvaret för bostadsaffären ligger hos köparen. Mäklarens roll är att rapportera uppgifter från säljaren till köparen. Är uppgifterna felaktiga kan säljaren ha gett fel information.

• Vid osäkerhet, kontakta mäklarsamfundets kundombudsman.

Mäklarsamfundets kundombudsman Titti Öhrn svarar på frågor om mäklare.

Budgivningen

• Låt dig inte ryckas med

Bestäm en gräns innan och betala inte mer än det. Har du förberett dig väl vet du vad lägenheten är värd och när det blir ett överpris.

• Bestäm en strategi som passar dig

Vissa lägger ett högt bud från början för att skrämma bort andra köpare medan andra väntar och följer med i utvecklingen. Använd den strategi som du känner dig mest bekväm med.

Källor: Konsumentverket, Boupplysningen.se, Mäklarsamfundet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.