Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så lyssnar du på musik utan att köpa skivor

Musiken är i rask takt på väg att flytta från cd-stället och ut på internet. I dag finns ett tiotal digitala musiktjänster att välja mellan i Sverige, DN har undersökt vad som skiljer dem åt.

Digital musik passerade skivförsäljningen redan 2011 i Sverige och står i dag för 63 procent av musikförsäljningen. Musik säljs digitalt i två former, antingen strömmad eller nedladdad (se faktaruta).

I många stora musikländer som USA, England, Tyskland och Japan är nedladdad musik fortfarande vanligast, men i Sverige dominerar strömning.

– Downloads håller på att dö. Ju bättre internetuppkopplingarna blir i världen, desto mer kommer streamingen att öka, säger branschanalytikern Daniel Johansson.

Fördelarna med strömningstjänster, menar han, är att de är mer användarvänliga och ekonomiskt fördelaktiga. Ett månadsabonnemang på en strömningstjänst motsvarar ungefär kostnaden för ett nedladdat album.

I Sverige är Spotify den klart största strömningstjänsten, men ytterligare en dryg handfull finns att tillgå. Utbudet skiljer sig inte särskilt mycket mellan olika tjänster, alla har ungefär samma låtar i katalogen, men tjänsterna skiljer sig i funktionalitet och pris.

Rdio har till exempel ett familje­abonnemang, det kan bli billigare om flera personer ska dela och ändå kunna lyssna samtidigt. De flesta tjänster har också någon form av gratiserbjudande, men de kan skilja sig kraftigt åt.

Spotify sänder reklam till gratis­användare och det finns begränsningar i till exempel hur många gånger en låt kan spelas varje månad. Wimps gratisversion tillåter mer lyssning och reklamen är begränsad till information om betalversionen.

– Något som kan vara bra att känna till är att tjänsterna generellt avsäger sig allt ansvar i sina användaravtal. Man köper tjänsten ”as is” och får inga pengar tillbaka om något inte fungerar. Å andra sidan binder man sig aldrig för mer än en månad i taget och det är enkelt att avsluta abonnemangen, säger Daniel Johansson.

Tjänsterna skiljer sig också åt rent tekniskt. Deezer är helt webb-baserad så användaren slipper ladda ned och installera ett separat program. Spotify ligger i framkant när det gäller att låta andra utvecklare lägga till nya funktioner i form av appar som integreras i tjänsten. Norska Wimp har i stället satsat på redaktionellt innehåll, där användarna får tips om ny musik.

Nylanserade Google Play Music fungerar i fullversionen både för att strömma och ladda ned musik. Tjänsten finns dock i nuläget bara i ett fåtal länder och det är osäkert om den kommer till Sverige.

– Lyckas de integrera tjänsten med Youtube (som ägs av Google) och sökmotorn på ett riktigt bra sätt, till exempel så att man kan spela låtar direkt från söksidan, då kan den förstås bli konkurrenskraftig, säger Daniel Johansson.

Två sätt att lyssna digitalt

Nedladdad musik påminner om klassisk skivförsäljning; konsumenten betalar en summa per album eller låt, som sedan kan laddas ned och sparas så länge man vill.

 

Strömmad musik skickas i stället över internet – strömmas – vid varje lyssningstillfälle. Konsumenten betalar en summa varje månad för att få tillgång till hela tjänstens utbud av låtar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.