Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så många arbetarlöner går det på en direktörslön

De 50 bäst betalda i näringslivets topp tjänar 46 gånger mer än en vanlig industriarbetare, det vill säga lika mycket som en arbetare jobbar ihop under en livstid.

Det visar LO:s årliga undersökning om inkomstskillnaderna i samhället.
De 200 topparna i hela övre samhällsskiktet tjänar 17 gånger mer än en industriarbetare. Toppchefernas relativa inkomster har legat stilla de senaste tre åren.

Inkomstskillnaden mellan direktörer och arbetare var som störst 2007 då det krävdes 18,2 industriarbetare för att jobba ihop till en chefslön i toppskiktet.

– Det är inte rimligt. Samhället skulle bli bättre om vi hade större jämlikhet, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, i en kommentar till Aftonbladet.
Själv tjänar han drygt 1,1 miljoner kronor om året, eller motsvarande 3,5 gånger en genomsnittlig industriarbetarlön på 328.000 kronor per år.

Det är fjortonde gången som LO sammanställer listan över inkomster för det man kallar för "makteliten" i Sverige.

Förutom 50 direktörer för de största svenska bolagen ingår makthavare inom en rad andra delar av samhället. Snittinkomsten bland tio granskade generaldirektörer och vd:ar i statliga bolag ligger 19,6 gånger högre än en industriarbetarlön.

Inkomsterna för de granskade personerna kommer i de flesta fall både från lön och kapital. Listan toppas exempelvis av finansmannen och direktören Fredrik Lundberg. 2012 fick han 5,4 miljoner kronor i lön, men hans totala inkomst låg på drygt 411 miljoner kronor.

Detta sätt att räkna är Peter Isling, presschef på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, kritisk till. Dessutom anser han att LO gör ett skevt urval och pekar i stället på att medianlönen för en svensk vd ligger på knappt 1 miljon kronor om året.

– Vi ska komma ihåg att Sverige har mycket små inkomstskillnader relativt andra länder, säger han till Aftonbladet.

Finansminister Anders Borg ser det som avgörande att de arbetare med sämst villkor får hjälp.

– De avgörande bekymren vi har när det gäller löneklyftor och sammanhållning ligger i att vi också säkrar de som har en sämre ekonomisk utveckling har en bra levnadsstandard. Sen får inte toppen dra iväg för mycket. Men den avgörande utgångspunkten är att hjälpa dem som har tuffare villkor att förbättra deras förutsättningar, säger han till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.