Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så maximerar du chansen att få ett förstahandskontrakt

Foto: Hasse Holmberg / TT

Möjligheten att få ett förstahandskontrakt i storstäderna kan kännas utsiktslös.

Men det finns en del knep som kan hjälpa den bostadssökande på traven – och vissa som man verkligen ska försöka undvika. 

Vill man ha en hyresbostad i Stockholm får man ofta vänta länge. I snitt hade personerna som fick ett hyreskontrakt genom bostadskön förra året stått i kön i tio år, enligt bostadsförmedlingens statistik.

Vid årsskiftet var antalet registrerade hos bostadsförmedlingen i Stockholm nästan 600.000, vilket är en ökning med sju procent från året dessförinnan. Av dem räknades 84.000 som aktivt sökande, vilket innebär att de gör minst fem intresseanmälningar per år. Drygt 11.600 bostäder förmedlades förra året.

Saffran Rohm är ordförande i jagvillhabostad.nu, ett religiöst och politiskt obundet förbund som driver frågan om fler bostäder för unga vuxna.

– Boendet är grunden för att ta sig ut i vuxenlivet. Hittar man ingenstans att bo kommer man inte hemifrån, och i förlängningen riskerar hela samhällsutvecklingen att stagnera på grund av det, säger Saffran Rohm.

– Samtidigt som det byggs många nya lägenheter, byggs det ofta för dyrt. En nyproducerad lägenhet för 12.000 kronor i månaden är det inte många unga som har råd med, fortsätter hon.

Läs mer: Knappt hälften av stockholmarna har råd att hyra en nybyggd tvåa

Det är inte bara i Stockholm det råder bostadsbrist. När Boverket förra året sammanställde enkätsvar från alla 290 landets kommuner, svarade 255 av dem att det finns för få bostäder. De som har det svårast på bostadsmarknaden är unga och nyanlända. Även för äldre som vill flytta till en mer tillgänglig bostad är läget ansträngt, skriver Boverket.

Om vi har bostadsbrist måste vi bygga oss ur den. Men då är det viktigt att man också bygger billigt och lättillgängligt.

Den viktigaste aspekten för att lösa problemet är att det byggs fler lägenheter, anser jagvillhabostad.nu.

– Det kommer egentligen aldrig att vara svårare än så. Om vi har bostadsbrist måste vi bygga oss ur den. Men då är det viktigt att man också bygger billigt och lättillgängligt, säger Saffran Rohm.

Trots att det kan kännas som att det står många hinder i vägen för att få en hyresrätt, är det alltid värt att ställa sig i bostadskön, menar hon.

– Du kanske inte får något i morgon, men poängen tickar på för varje dag som går. Ha även framtiden i åtanke – ställ även dina barn i bostadskö, tipsar hon.

Vill man ha en hyresbostad i Stockholm får man ofta vänta länge. I snitt hade personerna som fick ett hyreskontrakt genom bostadskön förra året stått i kön i tio år, enligt bostadsförmedlingens statistik.
Vill man ha en hyresbostad i Stockholm får man ofta vänta länge. I snitt hade personerna som fick ett hyreskontrakt genom bostadskön förra året stått i kön i tio år, enligt bostadsförmedlingens statistik. Foto: Aleksandr Davydov / Alamy

Vissa av de privata hyresvärdarna har egna kösystem, eller lägger upp lediga lägenheter direkt på sina hemsidor. Jagvillhabostad.nu har listat ett antal privata hyresvärdar på sin hemsida.

– Man får försöka dra i alla trådar man kan hitta, och det finns grupper på Facebook och Blocket. Men samtidigt måste man komma ihåg att ta hand om sig. Betala aldrig in ett förskott på en andrahandshyra om du inte fått nycklarna och skrivit ett avtal.

Läs mer: Trångboddheten ökar i Stockholm och lägenheterna krymper 

– En desperat situation kräver desperata lösningar, men det kan leda till stora konsekvenser. Man måste komma ihåg det, säger Saffran Rohm.

Bostadsförmedlingen i Stockholm har ett antal tips på saker värda att veta. Framför allt är det viktigt att gå in på hemsidan ofta, säger Marika Nordström, marknadschef på bostadsförmedlingen. Många lägenheter ligger nämligen ute en kort tid.

Är man inne på sajten ofta blir risken mindre att missa någonting.

– Man kanske inte tänker på det om man inte planerar att flytta till Stockholm den närmsta tiden, men det kan vara värt att ställa sig i bostadskön även om man inte bor här just nu, säger Marika Nordström.

Läs mer: Här är sex tecken på en bostadskris 

Det är också bra att inte låsa sig till en viss stadsdel eller område, framhåller hon.

– Titta brett. Man kanske känner sig väldigt bestämd i tanken på att bo på en specifik plats, men öppnar man upp och breddar sökområdet är det bättre för ens chanser. Speciellt om man inte har så många dagar i kön.

Läs mer: Så har Wien löst bostadskrisen – nästan alla får en billig hyresrätt 

Har man en stadig inkomst kan nyproduktion vara ett alternativ. Där kan hyrorna vara högre, men kötiden kortare.

– Kolla också på nya områden, sådana som man kanske inte känner till. Ett exempel är Barkabyfältet. Där kan det finnas större chans, om det är kortare kötid, säger Marika Nordström.

Tips att ha med sig i jakten på ett hyreskontrakt:

Ställ dig i bostadskön. Även om det känns som att år i bostadskön är meningslöst, kan det löna sig i längden. Stockholms bostadsförmedling lägger ibland också ut lägenheter där ”först till kvarn” gäller: Bostadssnabben.

Var aktiv. Bostadsförmedlingen i Stockholm tipsar om att vara inne ofta på webbplatsen. Många lägenheter ligger ute en kort tid. Var inne där ofta för att inte riskera att missa någon.

Bredda horisonten. Sök brett i regionen. Det är ofta svårare att få en lägenhet i städernas centrala delar, men kortare kötid för lägenheterna längre bort från till exempel centrala Stockholm.

Nyproduktion. Dessa lägenheter är oftast dyrare, men har kortare kötid än mindre, billigare lägenheter. Det kan vara värt att anmäla intresse på nyproduktionsprojekt.

Säsong kan ge fördelar. Det kan löna sig att ha koll på bostadsförmedlingens hemsida även under sommaren eller högtidshelger då många är bortresta, eftersom det kan vara mindre konkurrens om lägenheterna då.

Privata hyresvärdar. jagvillhabostad.nu finns också ett antal privata hyresvärdar listade för Stockholm, Göteborg, Linköping, Helsingborg med flera. Ibland har de egna bostadsköer, eller lägger ut objekt när de finns på sina hemsidor. Du kan också testa att höra av dig direkt till hyresvärdarna för att se om något finns ledigt.

Du som är ung. Kolla om det finns specifika ungdomslägenheter i din kommun. Ofta är de lägenheterna mindre, billigare, och enbart personer upp till en viss ålder (exempelvis upp till 25 eller 30 år) kan söka dem.

Du som studerar eller ska börja studera. Vissa studentstäder tillämpar bostadsgaranti för de som studerar på högskolan eller universitetet. Olika regler kan gälla på olika ställen – kolla med kommunen som du ska studera i. Studentkåren brukar också ha stor kunskap om bostadsmarknaden på orten. Kontakta dem för tips och råd. I de vanliga bostadsköerna finns ofta studentbostäder bland utbudet. Håll koll i bostadskön i relevant kommun.

Seniorboenden. I flera städer förmedlas vissa lägenheter till äldre personer. I till exempel Stockholm och Göteborg förmedlas dessa lägenheter till personer som är 55 år eller äldre.

Rättelse 2018-05-25 12:48
I en tidigare version av artikeln förekom en felaktig uppgift angående handel av hyreskontrakt.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.