Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så mycket bredband behöver du betala för

En av de vanligaste frågorna är hur mycket bredband man behöver. Det enkla svaret är mindre än du tror. Här får du hjälp att bestämma hur mycket bredband du ska betala för.

Hur mycket bredband utnyttjar du?

Bredbandhastigheten mäts i något som kallas megabit per sekund och brukar förkortas Mbit/s. Ju högre siffra desto snabbare bredband. Beställer du 100 Mbit/s får du alltså tio gånger så hög hastighet som om du nöjer dig med 10 Mbit/s.

Med högre hastighet kan du använda fler tjänster samtidigt och det går fortare att surfa eftersom sidorna laddas ner snabbare. För vissa tjänster, som att strömma film, krävs också en viss hastighet för att de ska fungera.

Snabbare bredband kostar mer än långsammare. Det är onödigt att betala för ett mycket snabbare bredband än man behöver eftersom man ofta inte märker någon skillnad.

Rickard Dahlstrand, ansvarig för mättjänsten Bredbandskollen, ger ett par exempel på hur snabbt bredband olika hushåll kan behöva.

– En ensamstående person kan klara sig med 10 Mbit/s medan ett flerfamiljshushåll kan behöva 50 - 100 Mbit/s, säger han.

Det finns leverantörer som erbjuder så snabbt bredband som 1 Gbit/s vilket är 1 000 Mbit/s.

– Men så snabbt bredband är det knappast några hushåll som behöver, säger Rickard Dahlstrand.

Hur snabbt bredband som behövs beror på vilka tjänster man använder men också på hur många man är som använder internet samtidigt. Det är därför ett enpersonshushåll kan klara sig med en lägre hastighet än en tonårsfamilj.

Att surfa på internet och läsa tidningarnas hemsidor, betala räkningar eller mejla kräver nästan ingen hastighet alls. Det är bara just när sidan laddas ner som hastigheten har betydelse. Bredbandstelefoni är inte heller hastighetskrävande.

Att använda playtjänster och strömma musik och film kräver mer, men inte så mycket högre hastighet som många tror. Det räcker med 10 Mbit/s för att få bra kvalitet.

Det som verkligen är hastighetskrävande är att ladda ner stora filer som exempelvis filmer. Har man låg hastighet kan nedladdningen ta väldigt lång tid.

Rickard Dahlstrand tar som exempel att det tar 10 - 15 sekunder att ladda ner en långfilm med hastigheten 1 000 Mbit/s.

– Har man 100 Mbit/s tar det cirka 2 minuter och med 10 Mbit/s får man vänta i ungefär 20 minuter, säger han.

Alternativet till att ha ett snabbare internet är alltså att planera i tid och vara tålmodig om man vill ladda ner stora filer.

En annan sak att tänka på är att nedladdningen stjäl utrymme på bredbandet om man vill göra andra saker. Det går alltså långsammare att surfa och kan vara svårt att strömma film medan man laddar ner.

Det samma gäller om man är många i hushållet som använder tunga tjänster samtidigt. Om fyra personer strömmar film på sina datorer samtidigt kan det ta längre tid för familjens femte medlem som surfar att få upp en hemsida och till exempel läsa tidningen.

Som du märker är det svårt att ge exakta råd om vilken bredbandshastighet som är bäst för var och en eftersom det styrs så mycket av vilka internetvanor man har.

Men ett tips är att börja med en lägre hastighet och uppgradera om du märker att hastigheten inte räcker till i stället för att beställa det dyraste alternativet från början.

Läs mer om DN:s teknikskola: ”En teknikskola för ickenördar”

Fakta.Så ser du bilder och film från datorn i tv:n

Det är mycket roligare att se play- och filmtjänsterna på den stora tv-skärmen än i datorn.
Det finns dessutom prylar som gör att du kan visa släkt och vänner semesterbilderna direkt i tv:n. Här får du veta hur du gör.

En typ av nedladdning

• Sedan några år har det blivit vanligare att strömma (”streama” på engelska) film och musik. Att strömma kan förenklat beskrivas som att man laddar ner en liten bit av filmen som sedan försvinner av sig själv när man sett den.

• Play- och filmtjänsterna går att se direkt i datorn, på surfplattan och i telefonen. Men ibland är det bra att kunna överföra bilden till tv:n.

Dator till tv

• Med en HDMI-kabel, finns från en 50-lapp och uppåt, kopplar du din dator till tv:n och kan visa det som syns i datorn på tv-skärmen. Det kan vara filmer, semesterbilder eller ett roligt youtube-klipp. Skaffa en trådlös mus eller en lång kabel så du kan ha datorn på soffbordet. Då slipper du hoppa upp och ner ur tv-soffan när du vill ändra.

Strömma trådlöst

• Det finns i princip två apparater som kan skicka bilder trådlöst till tv:n, Apple-tv och Googles variant Chromecast.  När man kopplat in dem i tv:n och anslutit dem till det trådlösa nätverket kan man se bilden i tv:n utan att behöva använda sladd. Man skickar över bilden från sin telefon, surfplatta eller dator till Apple-tv eller Chromecast och vidare in i tv:n.

• En Apple-tv kostar ungefär en tusenlapp. För det får man inbyggda appar för populära tjänster som SVT Play, TV4 Play, Youtube och Netflix. Det gör att du kan använda tjänsterna direkt i Apple-tv och inte behöver någon annan enhet som dator eller surfplatta.

• Den största fördelen med Chrome­cast är att den är väldigt liten och knappt syns bakom tv-skärmen. Man kopplar in ena änden i HDMI-uttaget och den andra i USB-uttaget och då fungerar både bildöverföring och strömförsörjning. Problemet är att den fortfarande bara fungerar med ett fåtal populära tjänster. Maria Crofts

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.