Så mycket fick Gekås, Liseberg och Svenska Mässan i krisstöd
Gekås klassiska gula plastkassar fyller många bilar i Ullared.
Foto: Jenny Ingemarsson
När pandemin kom fick nöjesparken Liseberg stänga och gick i fjol back med en halv miljard. Svenska staten har kompenserat med 38 miljoner i så kallat korttidsstöd.
Varuhuset Gekås i Ullared gick även i fjol med god vinst, men kan ändå kvittera ut 15 miljoner för korttidsarbete.
Svenska Mässan med Gothia-hotellen kompenseras med 88 miljoner för en närmast helt stängd verksamhet.
Siffrorna över stödet för så kallat korttidsarbete från statliga Tillväxtverket till tusentals företag blev offentliga på torsdagen.
Som DN skriver på annan plats, är de olika Volvobolagen som väntat de största stödmottagarna. Volvo Cars med 18 817 anställda beviljas mest, 533 miljoner kronor, och Volvo Powertrain, som tillverkar drivlinorna till framför allt lastbilar, kommer tvåa på listan över stödmottagare i Västra Götaland med 301 miljoner.
Svenska Mässan med Hotel Gothia.
Foto: Per Pixel Petersson
Att besöksindustrin i Göteborgsområdet drabbats hårt av pandemin är väl känt och korttidsstödet på 88 miljoner till stiftelsen Svenska Mässan/Gothia-hotellet placerar dem på sjunde plats bland mottagarna i länet, före till exempel Volvo Bussar och Volvo Penta. Utöver korttidsstödet tillkommer 42 miljoner till Svenska Mässan i så kallat omställningsstöd.
Svenska Mässan gick i fjol back med 253 miljoner, att jämföra med ett normalt år en vinst på några tiotals miljoner. Omsättningen halverades.
Att pandemin även slagit hårt mot klädbutiker framgår indirekt av beviljade korttidsstöd till Kappahl och Lindex som båda har huvudkontor i Göteborgsområdet. Kappahl har fått 38 miljoner och Lindex 27 miljoner.
Så här såg det ut minuterna innan Liseberg i juni åter öppnade grindarna.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Kommunägda Liseberg AB gick back med 553 miljoner i fjol – att jämföra med en vinst 2019 på 355 miljoner. Omsättningen rasade från 1,2 miljarder till nästan noll och en stod del av de anställda blev uppsagda. Det beviljade korttidsstödet från tillväxtverket är alltså 38 miljoner och avser fjolåret.
Det hör dock till hetheten att Liseberg också fått 93 miljoner i så kallat omställningsstöd.
– Vi har fått totalt omkring 130 miljoner fördelat över två år, säger Lisebergs vd Andreas Andersen till DN.
Nära knutet till besöksindustrin i Göteborg är likaledes kommunala Got Event som driver Scandinavium och Ullevi. De har ur den här stödformen tilldelats 14 miljoner.
Varuhuset Gekås i Ullared i Halland har varit en ekonomisk succé i decennier. Även fjolåret gav en vinst, 129 miljoner, men det var ändå betydligt sämre än åren före och omsättningen sjönk från 4,5 till 3,3 miljarder. Statsstödet till företaget med 719 anställda blev nu 15 miljoner.
Bland andra stödmottagare i Västsverige kan noteras att jätten SKF ”bara” tog emot 30 miljoner.
Även religiösa samfund har fått pengar. Noterbart är att omstridda Sunni Center i Gamlestaden, omskrivet av bland andra Försvarshögskolan för kopplingar till salafismen, får 877 638 kronor. Det är 40 000 kronor mer än vad Skara stift beviljats.
En rad företag i Västsverige, ofta med hemvist i andra länder, har fått återkrav på de stödpengar man tidigare fått utbetalade.
Korttidsstödets syfte var att täcka upp för lönebortfallet för de anställda som permitterades under pandemin, där alternativet i många fall hade varit uppsägningar.
– Man kan säga att stödet var ett sätt att skydda hushållen från att behöva ta den ekonomiska smällen av corona-krisen, säger organisationen Företagarnas vd Günther Mårder.